Sport

Orbán Viktor: Az olimpiai szereplésünk valamit mindig elárul arról, hogy éppen milyen állapotban van a hazánk

A Nemzeti Sport interjút közölt a miniszterelnökkel, amelyben mi más, mint a magyar olimpiai csapat tokiói szereplése és a nemzet kapcsolata került terítékre, de szó esett a férfi- és női idolokról is. Szöllősi György főszerkesztő kérdésére Orbán Viktor elmondta, összesen 13 aranyérmet várt Tokióban. Hármat a vívóktól, úszóktól kettőt, négyet a kajak-kenutól, kettőt a sportlövőktől, egyet a birkózóktól és vitorlázó Berecz Zsombort is első helyre tette. De:

A miniszterelnök ne értékeljen, mert ez nem dolga, ez a sportági szakszövetségek és az olimpiai bizottság feladata. De a miniszterelnök is magyar ember, és minden magyar értékel.

Ezért aztán Orbán Viktor bővebben is kifejtette a véleményét az olimpiai szereplésünkről, a magyar sportról és másról is. Íme a miniszterelnök fő megállapításai:

  • „Amikor nincs háború, a nemzetek akkor is össze akarják mérni tehetségüket, erejüket, ez a kísértés nem vész ki az emberiségből soha. Ennek a nagyszerű, békés, ám hasonlóan könyörtelen formája az olimpia.”
  • „Magyarország esetében az olimpia megkérdőjelezhetetlen tradíció. Hiszen mit tud hozzátenni egy tízmilliós ország az emberiséghez? A gazdaságban a lehetőségeink korlátozottak, tehetségben azonban a határ a csillagos ég, nem a számosság, hanem a minőség számít, meg a versenyképesség, az eltökéltség, a bátorság. A magyar a világ egyik legversenyképesebb nemzete.”
  • „Nem mondom, hogy tökéletesen pontos mérce, de az olimpiai szereplésünk valamit mindig elárul arról, hogy éppen milyen állapotban van a hazánk.”
  • „Az aranyak számán kívül fontos az olimpiai eredményünk „szélessége” is. A magyar sportot az teszi különlegessé, hogy széles spektrumú.”
  • „Ha megnézi valaki a Tokióban aranyérmes magyar férfiakat, ők nemcsak, hogy bajnokok, hanem férfi idolok. Sportolók, akikre mutatva azt mondhatjuk az unokáinknak, hogy látod, így néz ki egy férfi. Így néz ki a fizikuma, ilyen a lelkiereje, így harcol, így szereti a családját, és így tesz fel az életéből, ha kell, tíz évet egy célra. A magyarok, akik most nyertek, nagy szolgálatot tettek a hazának, és az ő segítségükkel talán visszahozhatjuk a férfieszményt is a magyar életbe. A női eszmény mindig is erős volt, a magyar nagyasszonyokra, ha baj van, mindig lehet számítani, az egri nőktől az olimpiai bajnokainkig, ott sosem volt hiba.”
  • „Mi a bajnokainkat, az aranyérmeseket mindig külön kategóriában tartjuk. Ez nem indokolatlan. Mert fantasztikus teljesítmény egy negyedik, ötödik hely, egy bronzérem, egy ezüst, ezek azt mutatják, hogy ott van a világ legjobbjai között. Ez megsüvegelendő és felemelő is. De a bajnok külön kategória.”
  • „Korábban kötöttünk egy megállapodást két olimpiára, ez egy évvel meghosszabbodott a világjárvány, illetve az olimpia elhalasztása miatt, és a sportági szakszövetségek most adják le a jelentéseiket, amelyek ellenőrzése hamarosan elkezdődik. A szakmai és pénzügyi ellenőrzés, amelyről teljes beszámolót kap a kormány a következő év január-februárjában.”
  • „Itt van az egész LMBTQ-őrület, a biológiai nemek kérdése, az uniszex világ, és így tovább. Mindent kérdésessé tesznek, ami elhozta a világot kétezer éven át idáig. Folyamatos a kísértés, hogy valami olyan szép új világ jön, amelyik radikálisan különbözik attól, mint amiben eddig éltünk. És ez a gyerekeinket is eléri. A sport pedig még mindig a régi, sok ezer éves, bevált dolgok védelmének az eszméje.”
  • „Bár lehet, hogy mi már nem érjük meg, de lesz magyar olimpia. Bennünket kicsinyes okokból, politikai haszonlesésből most el lehetett ütni az olimpia rendezésétől, de a magyaroktól nem lehet elvenni ezt az álmot. Minden évben erősebbek vagyunk, minden évben felkészültebbek vagyunk, minden évben jobban néz ki az ország, minden évben nyilvánvalóbb, hogy Magyarország méltó egy olimpia megrendezésére.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik