Sport

Ez volt a Tour de France történetének egyik legkaotikusabb napja

BENOIT TESSIER / POOL / AFP
BENOIT TESSIER / POOL / AFP

A belga Tim Merlier nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny harmadik szakaszát hétfőn, amelyen csapattársa, a holland Mathieu van der Poel megőrizte első helyét az összetettben, míg több esélyes is bukott és időt vesztett.

Hétfőn a Lorient és Pontivy közötti 183 kilométeres etapon két negyedik kategóriás emelkedő várt a kerékpárosokra, és az idei francia körverseny első klasszikus sprintbefutójára lehetett számítani. Öten tekertek el rögtön a szakasz elején, a mezőny ezúttal elsőre megelégedett a szökés összetételével a változékony időjárási viszonyok közepette, írja tudósításában az MTI.

Az esélyesek közül a 2018-as győztes brit Geraint Thomas egy fekvőrendőrön bukott az etap korai szakaszában, majd rövid ideig a vállát fájlalva ült a földön. Sajtóértesülések szerint kiugrott a válla, ám végül visszaült a kerékpárra, csapata, az Ineos Greandiers három segítőt rendelt mellé, így fel tudott zárkózni a mezőnyre.

A tavaly második szlovén Primoz Roglic tíz kilométerrel a befutó előtt zuhant ki a nézők közé, és zúzta le a bal oldalát. Bár négy csapattársa maradt vissza, hogy segítse a felzárkózásban, az élmezőnyhöz nem tudott felérni. Öt kilométer volt vissza, mikor az utolsóként elöl maradt szökevényeket utolérte a mezőny, röviddel ezután újabb bukás történt, ami kettészakította a sort, és tovább nehezítette Roglicék zárkózását.

A 15 fős élcsoportból az utolsó néhány száz méteren Caleb Ewan megbillent, a mögötte érkező Peter Sagan pedig keresztül esett rajta. A háromszoros világbajnok szlovák bringás azonnal felállt és visszaült a kerékpárra, az ausztrál viszont percekig feküdt a célegyenesben. Csapata kora este bejelentette:

az első értesüléseknek megfelelően kulcscsonttörést szenvedett és feladni kényszerült a Tourt.

Így idén már biztosan nem viheti véghez célját, vagyis hogy egy évben nyerjen szakaszt mindhárom Grand Tour-versenyen.

Ez volt az egyik legkaotikusabb nap valaha, amit a Tour de France-on láttunk

mondta a közvetítésben az Eurosport szakértője, Rob Hatch, és alighanem nem túlzott.

A kiscsoportos sprintben Merlier volt a leggyorsabb, ezzel a Giro d’Italia után a francia körversenyen is szakaszgyőzelmet ünnepelhetett. Az esélyesek közül az élbollyal az ecuadori Richard Carapaz jött meg, Thomas és a címvédő szlovén Tadej Pogacar 26 másodpercet, Roglic csoportja pedig 1:21 percet kapott.

3. szakasz, Lorient-Pontivy, 183 km

1. Tim Merlier (belga, Alpecin-Fenix) 4:01:28 óra
2. Jasper Philipsent (belga, Alpecin-Fenix) azonos idővel
3. Nacer Bouhanni (francia, Arkea-Samsic) a. i.
…7. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Fenix) a. i
…13. Richard Carapaz (ecuadori, Ineos Grenadiers) a. i.
…35. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 26 másodperc hátrány
…48. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) azonos idővel
…92. Primoz Roglic (szlovén, Jumbo-Visma) 1:21 perc hátrány

 

Az összetett élcsoportja:
1. Van der Poel 12:58:53 óra
2. Julian Alaphilippe (francia, Deceuninck – Quick-Step) 8 másodperc hátrány
3. Carapaz 31 mp h.
…6. Pogacar 39 mp h.
…18. Thomas 1:07 perc hátrány
…20. Roglic 1:35 p h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik