Sport

Nem indulhat a transznemű atléta az amerikai válogatón

CeCe Telfer Instagram
CeCe Telfer Instagram

Nem engedélyezték az amerikai transznemű gátfutó indulását az Egyesült Államok jelenleg zajló olimpiai válogatóversenyén, így CeCe Telfer nem lehet ott a tokiói nyári ötkarikás játékokon, írja az MTI. Az amerikai atlétikai szövetség (USATF) azért tagadta meg a rajtjogot tőle, mert

a 400 gátas nem teljesítette a női versenyeken indulók számára megengedett tesztoszteronszinttel kapcsolatos feltételeket.

A sportági világszövetség (WA) 2019-ben bevezetett irányelve szerint azok a sportolók nem indulhatnak a nők között, akiknek a tesztoszteronszintje literenként 5 nanomol vagy annál magasabb. A WA lehetőséget kínál arra, hogy műtéti úton vagy gyógyszeres kezeléssel az érintetteknél csökkentsék a férfi nemihormon-szintet, de annak 12 hónapon át a megállapított küszöbérték alatt kell maradnia. A korábban férfiként versenyző, Jamaicában született Telfer viszont nem felelt meg a WA követelményeinek.

Kapcsolódó
Új-zélandi súlyemelő az olimpiák első transznemű sportolója
Nem mindenki tartja korrektnek az indulását.

Jelen állás szerint továbbra is az új-zélandi súlyemelő, Laurel Hubbard az egyetlen – és a legelső – transznemű sportoló, aki olimpiai induló lehet, miután teljesítette a tokiói szerepléshez szükséges előírásokat, s országa olimpiai bizottsága nevezte őt a július 23-án kezdődő nyári játékokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik