Sport

Riadó az utánpótlásedzőknek – túledzik a magyar tinisportolókat?

Már felnőtt vagy még gyerek? Ha nem szeretnénk még több sérült sportolót, ez a legfontosabb kérdés, amire tudnia kell a választ minden utánpótlásedzőnek. Egy-egy pubertáskorú sportoló berobbanása után ugyanis természetes reakció az edzők részéről a terhelés fokozása; csakhogy ez komoly egészségügyi problémákat okozhat. A problémáról és a megoldási lehetőségekről Dr. Molitorisz Dániel ortopédus mellett Székely Norbert, a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya is nyilatkozott a DIGI Sport híradójának.

„Olyan sérülésekkel állunk szemben, amelyek leginkább azért alakulnak ki, mert a gyermek hirtelen nagyot nő, és ilyenkor az edzők nem a növekedő gyermeket, hanem egy talán már felnőtt testalkatokkal rendelkező fiatalt látnak, aki esetleg ugyanazt a terhelést kapja, mint egy felnőtt élsportoló – de ők ezt a terhelést még nem bírják. Ilyenkor alakulnak ki olyan sérülések, amelyek nagyon visszavetik a karriert, akár derékba is tudják törni” – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának, a Sport 24-nek Molitorisz Dániel baleseti sebész, ortopédus.

A női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Székely Norbert egyetért azzal, hogy nagyon fontos lenne a megelőzés.

„Én azt csinálnám másképp, amit nagyon szeretnek elhanyagolni az edzők elsősorban, tehát magamra veszem ezt a kérdést, hogy már gyerekkorban ki kell alakítani egy olyan rendszert, amely folyamatosan jelen van a gyerekek életében, amelyben megtanulják azokat a mozgásformákat, azt a helyes tartást, amit egyébként tudniuk kellene mind az iskolában, testnevelésórán, mind pedig az edzéseken, a klubokban.”

Az ortopédus szerint elsősorban gyógytornász segítségére van szükség a probléma megelőzése érdekében.

Nagyon fontos lenne átállni arra a gondolkodásra, hogy megelőzzük ezeket a sérüléseket azáltal, hogy olyan szakembereket, gyógytornászokat alkalmazunk, akik még nem a sérültekkel foglalkoznak, hanem az egészséges gyermekekkel.

Szabó Zsanett gyógytornász úgy véli, a problémát meg lehet előzni.

„Az iskolákban már be lehetne vezetni olyan tartáskorrekciós programokat, amelyek azt céloznák meg, hogy a gyerekek ismerjék meg a gerincüket, a helyes testtartást. Ha pedig már ismerik, hogy mi a helyes és a helytelen, akkor időben fel fogják ismerni, ha valamiféle elváltozás elindult a testükben.”

„Át kell egy picit alakítani az edzésterhelést, vannak olyan edzésmunkák, amelyeket tulajdonképpen kötelezően el kellene hagyni. Nem szabad a gyermekeket ilyenkor gyors, maximális erőfejlesztéssel terhelni, mert ezek a legveszélyesebbek a gyermekek szempontjából” – hangsúlyozta Dr. Molitorisz Dániel a Digisport.hu-n is megjelent interjúban.

„Ilyenkor nagyon fontos a koordinációfejlesztés, hogy a gyermek megszokja az új helyzetet. A gyermek ilyenkor tulajdonképpen egy új testbe bújik, és folyamatosan más az az erőkar, amit mozgatnia kell, és teljesen mások a viszonyok, amelyekkel meg kell birkóznia. Ilyenkor a legnagyobb gond, hogy a nagyon nagy növekedést az ízületek nem tudják követni, felpuhulnak, és ilyenkor fáj minden egyes mozgás. Ezt a fájdalmat, panaszosságot kell nagyon komolyan venni.”

„A kulcs mindig az izom-diszbalanszok helyreállítása, illetve egy helyes tartás kialakítása, ami által megelőzhetők a későbbiekben a problémák” – összegzett Szabó Zsanett.

Ha sikeres a megelőzés, akkor idővel a kosárkapitány is sokkal kevesebb sérült játékossal találkozna.

Studer Áginak éppen a bokaműtétje esedékes, Raksányi Krisztának éppen kivették a bokájából azt a bizonyos csavart – mindenkinek van olyan problémája, amivel aztán mi már nem tudunk mit kezdeni, és a játékosnak kés alá kell feküdnie. Ha ezt meg tudnánk előzni, akkor folyamatosan dolgozhatnánk, és sokkal inkább arra tudnánk koncentrálni, hogy milyen feladataink vannak szakmailag, és nem azzal kellene foglalkozni, hogy kinek milyen sérülése van aktuálisan.

A gyógytornásznak, az orvosnak nagyon-nagyon fontos szerepe van abban, hogy mikor milyen mozgásformát, mikor milyen edzést adhatunk a gyereknek, illetve a felnőttjátékosnak

– jelentette ki Székely Norbert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik