Sport lineup

„Emberfeletti” – ilyen teljesítményt nem láttunk még kosárlabdázótól

Bart Young / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP
Bart Young / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP

Damian Lillard szerda hajnalban bebizonyította, kevés olyan kivételes képességű kosárlabdázó fordult meg az NBA-ben, mint ő, a liga játékosai nem is győzik őt dicsérni, valósággal felrobbant a Twitter. Más kérdés, hogy történelmi teljesítményével nem sikerült győzelemre vezetnie csapatát.

A Portland irányítója 55 pontot szerzett a Denver ellen, miközben elsüllyesztett 12 triplát is – utóbbira korábban senki sem volt még képes a rájátszásban egy mérkőzésen. 24 rádobásából 17 pontos volt, a 70 százalékos mutató egészen emberfeletti. Mindemellett még volt mellett tíz gólpassza és hat lepattanója is.

Korábban még senki sem volt a ligában, aki eljutott legalább 50 pontig és 10 gólpasszig, miközben legalább tíz hármast is bedobott. Sem a rájátszásban, sem az alapszakaszban.

Az pedig rekordbeállítás, hogy 80 pontban játszott szerepet a meccsen.

Austin Rivers a Denverből már az égieknek mondott köszönetet, amikor Lillard dobást rontott:

„Damian Lillard emberfelettit játszott ezen az estén” – méltatta Michael Malone, a Denver Nuggets edzője a rivális játékosát.

És lehet még fokozni: Lillard a rendes játékidő, majd az első hosszabbítás végén is már-már demoralizáló hármassal mentette döntetlenre a mérkőzést. A második hosszabbításban azonban, amikor a Trail Blazers hárompontos hátrányban volt, lepasszolta a labdát CJ McCollumnak, aki az indulócsele közben kilépett, így a Denver támadhatott, és végül 147-140-re megnyerte párharc ötödik mérkőzését és 3-2-re vezet az egyik fél negyedik győzelméig tartó párharcban. Azt se hallgassuk el, hogy Nikola Jokic a Denverben szintén óriásit játszott: 38 ponttal, 11 lepattanóval és 9 gólpasszal zárt.

Lillard szédületes estéje:

Elég nagy bajban van a Los Angeles Lakers, amely Anthony Davis nélkül óriási pofonba szaladt bele Phoenixben: a Suns úgy nyert 115-85-re, hogy az első félidőben 36 ponton tartotta ellenfelét. Devin Booker játszott nagyot, 30 ponttal zárt, LeBron James ezúttal 24-ig jutott. A párharcban a Phoenix 3-2-re vezet.

LeBron James idő előtt otthagyta a meccset:

A Brooklyn legutóbbi bostoni mérkőzésén egy szurkoló kis híján fejbe dobta egy vizes palackkal Kyrie Irvinget, a Celtics korábbi játékosát (a férfit őrizetbe vették és kitiltották a csarnokból), aki erre válaszul beletörölte a lábát a Celtics logójába. Nos, ilyen előzmények után következett a párharc ötödik meccse, amelyen a Nets a második negyedtől kezdve kézben tartotta a történéseket, a 123-109-es győzelmével pedig továbbjutott a következő körbe. Irving 25 pontot szerzett, a csapatából és az egész mezőnyből James Harden volt a legeredményesebb 34-gyel zárt.

NBA-rájátszás, 1. kör

Brooklyn Nets – Boston Celtics 123-109

Továbbjutott: a Brooklyn, 4-1-gyel.

Denver Nuggets – Portland Trail Blazers 147-140 – kétszeri hosszabbításban

A Denver vezet 3-2-re.

Phoenix Suns – Los Angeles Lakers 115-85

A Phoenix vezet 3-2-re.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik