Sport

Nyílt levélben tiltakoznak a csapattagok, amiért Mohamed Aida bekerült az olimpiai válogatottba

Czagány Balázs / MTI
Czagány Balázs / MTI

A magyar női tőrválogatott négy tagja nyílt levélben tiltakozik az ellen, hogy a 45 éves Mohamed Aida a magyar szövetség (MVSZ) döntése értelmében bekerült az idén nyárra halasztott tokiói olimpiára készülő csapatba.

A Kreiss Fanni közösségi oldalán nyilvánosságra hozott levélben Kondricz Kata, Lupkovics Dóra, Pásztor Flóra és Kreiss felidézte, hogy Feczer Viktor vezetőedző 2019-ben kijelentette: csak Mohamed és Kreiss helye biztos a csapatban, a többieket váltogatta a nemzetközi versenyeken. Mivel a jó eredmények elmaradtak, a válogatott a hatszoros olimpikon Mohamed nélkül szerepelt a 2019-es Európa-bajnokságon, amelyen ötödik lett.

Kapcsolódó
Megvan a rekord: Mohamed Aida a hetedik olimpiájára készülhet
Az elnökség kijelölte a vívócsapatot a tokiói olimpiára.

Ezt követően a budapesti világbajnokságra Mohamed visszakerült, de a csapatnak nem sikerült a legjobb nyolc közé kerülnie. A folytatásban, a világranglista 11. helyéről indulva a tőrözők – Mohamed nélkül – olimpiai kvótát szereztek, mert minden hátralévő világkupa-állomáson a nyolc közé jutottak.

„Mindeközben Aida a csapatmunkában nem vett részt, a közös pszichológiai foglalkozásokat, erőnléti edzéseket nem látogatta a sikertelen világbajnokság után. Amikor először kijutó helyen álltunk, újra elkezdett részt venni a közös felkészülésben” – olvasható a nyílt levélben.

Az aláírók hangsúlyozzák, hogy tavaly nemzetközi versenyek hiányában csak hazai viadalokon tudtak szerepelni, de ezeken egyéniben rendre jobbnak bizonyultak a tapasztalt vívónál.

A fent említettek fényében kérjük Lupkovics Dóra és Mohamed Aida olimpiai csapatban betöltött pozíciójának újratárgyalását

– zárul a levél.

A tokiói olimpiára utazó magyar vívó-válogatott összeállítása az éjszakába nyúló keddi elnökségi ülésen vált véglegessé. Az MVSZ beszámolója szerint a válogatási elvek alapján a ranglisták első helyezettje automatikus indulónak számított, a többiek részvételéről a szakági vezetőedzők és a szövetségi kapitány javaslata, valamint a szakmai bizottság véleményezése alapján zárt ülésen határozott az elnökség.

A női tőrválogatottat Kreiss Fanni, Pásztor Flóra, Kondricz Kata (egyéni és csapat), illetve Mohamed Aida (csapat) alkotja, Lupkovics Dóra tartalékként szerepel a névsorban.

Amennyiben pástra lép Tokióban, az olimpiai szerepléseket tekintve csúcstartó lesz Mohamed Aida. A világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok tőröző eddig hat ötkarikás játékokon (1996, 2000, 2004, 2008, 2012, 2016) vett részt, így Tokió lehet a hetedik olimpiája.

Az olimpiai vívóversenyeket július 24. és augusztus 1. között rendezik Tokióban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik