Sportlövőbotrány: nem kizárt, hogy Péni és Sidi is bukja az olimpiát

Kedd óta zajlik minden idők legmocskosabb magyar sportügye. Két, amúgy tokiói olimpiára készülő sportlövő, Péni István, Sidi Péter karrierje forog veszélyben. Elmagyarázzuk, mi, hogyan történhetett, és mi várható az ügyben.
Kapcsolódó cikkek

Kedd óta zajlik minden idők legmocskosabb magyar sportügye két, amúgy tokiói olimpiára készülő sportlövő, Péni István és Sidi Péter főszereplésével, továbbá a Magyar Sportlövők Szövetsége (MSSZ), a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF), illetve mint kiderült, a rendőrség részvételével.

A 24.hu megkereste mindkét sportolót. Előbbi válaszában azt írta, amint lesz a sajtóval közölnivalója, megteszi. Utóbbi az ügyvédjéhez irányított minket. Papp Gábor leszögezte:

Sidi Péter képviseletében szükségesnek tartom megerősíteni, hogy ügyfelem semmilyen jogszabályt nem sértett meg. Feltétlen célja, hogy az ügy és a saját szerepe minél előbb tisztázódjon. Ennek érdekében rendelkezésre áll bármely, az ügyet vizsgáló hatóság számára, sőt maga fogja a mielőbbi meghallgatását kezdeményezni. Az őt ért rágalmak miatt a szükséges jogi lépéseket meg fogja tenni.

Arra a kérdésünkre, hogy védence látta-e a felvételt, és ha igen, úgy ő-e az a személy, aki belépett, majd uszkve 45 percet töltött Péni István indiai szállodai szobájában annak távollétében és engedélye nélkül, az ügyvéd azt válaszolta:

A felvételt ügyfelem nem látta, neki nem mutatta meg senki. Azt sem tudjuk, hogy a felvételt ki, milyen módon, és törvényesen szerezte-e be, nem ismerjük, hogy az miként és milyen körülmények között került Péni István birtokába. A felvétel megtekintését követően tudunk további kérdésekre válaszolni.

Előzmények

A nso.hu kedden számolt be arról, hogy a sportlövők márciusi, Újdelhiben zaló világkupaversenyén az egyik magyar sportoló fennakadt a doppingvizsgálaton, ez indította meg a lavinát, amely azóta halad a maga útján. Szerdán a Magyar Sportlövők Szövetsége nyilvánosságra hozta Péni István 2021. május 10-én feléjük tett bejelentését. A sportlövő azt állítja, birtokába került egy biztonsági kamera felvétele abból a szállodából, ahol Újdelhiben laktak. A videón látható, hogy „egy ismeretlen személy 2021. március 18. napján 10 óra 36. percében megy a szobám felé, oda bemegy, majd onnan 11 óra 21. percében távozik.”

Kovács Tamás / MTI – Péni István sportlövő a Nemzeti Lőtéren 2020. március 9-én. A sportoló kvótát szerzett a tokiói nyári olimpiára.
MTI/Kovács Tamás

Péni hozzátette: „egyetlen személy számára sem adtam sem én, sem édesapám engedélyt arra, hogy a szobánkba bemenjen, vagy ott bent tartózkodjon”, ellenben nem nevezte meg bejelentésében a videón látható férfit. Viszont az MSSZ megtette ezt. Szerintük egyértelmű, hogy a felvételen Péni vetélytársa, Sidi Péter látható, ezért vele szemben fegyelmi eljárás megindítását rendelték el, és a határozat meghozataláig terjedő időre felfüggesztették a versenyzési jogát.

A mozaik harmadik darabját pénteken egy harmadik sportlövő, Pekler Zalán edzője, Kisvárdai István hozta nyilvánosságra. A szakember szerint a sportlövők elnökségi ülésén, ahol jelen volt, elhangzott az is, hogy Péni István az Újdelhiben pozitív doppingtesztet adó versenyző, majd azt is elárulta, hogy valószínűleg a vitaminjába kerülhetett dopping.

Mindezek ismeretében a honi szövetség rendőrségi feljelentést is tett. 

Mi várható ezután?

Péni Újdelhit követően két héttel később, a Duna Kupán versenyzett utoljára, alighanem azért, mert a gyakorlat szerint nagyjából azután a Nemzetközi Sportlövő Szövetség (ISSF) értesítette, hogy pozitív lett a doppingtesztje. Feltételezhetően ezt követően szerezhette be a szálloda biztonsági szolgálatától az ominózus felvételt.

Ilyen esetben az MSSZ és a Magyar Olimpiai Bizottság is azonnal értesítést kap, avagy az, hogy Péni István tesztje lett pozitív, nagyjából egy hónapja köztudott a két szervezet számára is.

Péni addig biztosan nem versenyezhet, amíg az ISSF meg nem hozza a sportjogi döntését azon bizonyítékok alapján, amelyet minden bizonnyal nekik is megküldött vagy a versenyző, vagy hivatalból a MSSZ. A döntésük kétféle lehet, amelyet a magyar szövetség is vagy elfogad, vagy fellebbez ellene.

Az ISSF döntése legkésőbb a jövő héten várható.

Abból derül ki az is hivatalosan, a doppingellenőrzésen milyen tiltott szert találtak Péni szervezetében.

Ez az információ is tartalmazhat érdekességeket, mert lényegében csak az úgynevezett bétablokkoló gyógyszerek azok, amelyek a lövő eredményességét pozitív irányba tudják befolyásolni. Amennyiben más, a sportág szempontjából indifferens szert mutattak ki Péninél, például anabolikus szteroidot, vagy vízhajtót, az újabb kérdéseket vethet fel, ahogy az is, ha például egy, amúgy gyári vitaminkapszulából került bele a doppingszer a szervezetébe és ezt Péni és/vagy a gyár egyértelműen bizonyítani is tudja.

Sidi ügye két másik, de mindkét esetben hazai szálon zajlik. A szövetségi eltiltása miatt biztosan nem versenyezhet mindaddig, amíg le nem zárul a vizsgálat. Ennek a kimenetele is kétféle lehet: fenntartják az eltiltást vagy felmentik. Mivel azonban az MSSZ rendőrségi feljelentést is tett, ismerve a hatósági ügymenetet, a nyomozásnak biztosan nem lesz eredménye a tokiói olimpiáig, amely július 23-án, vagyis alig több mint két hónap múlva kezdődik.

Mivel a szövetség logikusan csak a nyomozás lezárása után hoz döntést, így Sidi versenyzői engedélyének felfüggesztése addig hatályban marad. Ezek után csoda kategória lenne, ha Sidi Péter részt tudna venni az olimpián.