Sport koronavírus

Még a NOB-elnöknek is nagyon nehézkes eljutnia Tokióba

RICHARD JUILLIART / UEFA / AFP
RICHARD JUILLIART / UEFA / AFP

Hasimoto Szeiko, a tokiói olimpia szervezőbizottságának elnöke szerint nagyon nehézkesnek tűnik, hogy Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke május közepén ellátogathasson a tavalyról idén nyárra halasztott játékok helyszínére.

Kapcsolódó
Egy nap alatt ötvenezer aláírás a tokiói olimpia ellen
A kezdeményező szerint a NOB az emberek életének érdekében mondja le az olimpia megrendezését.

Hasimoto erről pénteken beszélt, röviddel azelőtt, hogy bejelentették:

a koronavírus-járvány miatt eredetileg május 11-ig elrendelt vészhelyzetet a hónap végéig meghosszabbítják Tokióban. Ennek oka, hogy a fertőzések száma ismét növekedett.

Korábbi sajtóértesülések szerint Bach május 17-én érkezne a japán fővárosba, és találkozna Szuga Josihide miniszterelnökkel, Hasimotóval, valamint Koike Juriko tokiói kormányzóval is. A NOB ugyanakkor eddig csak annyit közölt, hogy az elnök japán látogatásának egyelőre nincs konkrét időpontja, írja az MTI.

A 67 éves NOB-elnök legutóbb novemberben járt Tokióban, és akkor egyeztetett Szugával, valamint a szervezőkkel. Azt követően mind a NOB, mind pedig a szervezőbizottság többször megerősítette, hogy mindenképpen az idénre halasztott olimpia biztonságos megrendezésére törekednek.

Kapcsolódó
Új-zélandi súlyemelő lehet az olimpiák első transznemű versenyzője
Gavin Hubbard nem ért el nemzetközi sikereket, Laurel Hubbardként már vb-ezüstöt is nyert.

Az elmúlt néhány napban ugyanakkor online petíció indult Japánban a játékok törlése érdekében, ezt pedig immár több mint 210 ezren írták alá. A tokiói lakosság túlnyomó többsége a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint ellenzi az olimpia idei megrendezését. Az ok részben az oltási program lassú végrehajtása, részben pedig az emelkedő fertőzésszám.

A tokiói olimpia megnyitó ünnepségére a tervek szerint július 23-án kerül sor, az esemény pedig augusztus 8-ig tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik