Sport

Jogi úton harcol az olimpiáért az amputált atléta

Allen Berezovsky / Getty Images for Fashion Media
Allen Berezovsky / Getty Images for Fashion Media

Az atlétikai világszövetség (WA) illetékes testülete nemet mondott a tokiói olimpián az épek között indulni szándékozó Blake Leeper amputált lábú amerikai futó kérelmére.

A 31 éves atléta, aki speciális protézist használva szeretett volna rajthoz állni a tavalyról az idei nyárra halasztott olimpián, máris jelezte: ismét fellebbez a CAS-nál, jóllehet a nemzetközi Sportdöntőbíróság korábban már kimondta, hogy Leeper nem versenyezhet az épek mezőnyében.

Kapcsolódó
Nem engedik épek között indulni az amputált olimpikont
Pedig nagyon szeretett volna közöttük versenyezni.

Az insidethegames.biz beszámolója szerint a WA szakmai testülete friss elutasító határozatában döntő érvként szerepel,

hogy a Leeper által használt mechanikus segédeszköz másodpercekben mérhető „tisztességtelen versenyelőnyt” jelentene a futó számára az ép sportolókkal szemben, mivel a különleges szénszálas protézisek 15 centiméterrel hosszabbak, mint a lábai lennének.

Az afroamerikai Leeper ügyvédjei már korábban faji megkülönböztetésnek minősítették a paralimpiai szervezetek által elfogadott maximális magasságot (MASH), mondván, hogy azt kaukázusi és ázsiai embertípusok adatai alapján állapították meg.

A WA öttagú ítésztestületének viszont az az álláspontja, hogy közvetlen kapcsolat van a lábhossz és a futási sebesség között, és megítélése szerint Leepert „természetellenesen magassá” teszi a protézise. A mostani WA-döntésre reagálva Leeper azt mondta, hogy fellebbez a CAS-nál.

Nem helyes, hogy a World Athletics továbbra is diszkriminálja a fogyatékkal élő fekete sportolókat, és hogy a WA által kinevezett testület ismét szentesítette ezt a diszkriminatív bánásmódot

– fogalmazott a futó.

Leeper 400 méteren ezüst-, 200-on pedig bronzérmet nyert a 2012-es, londoni paralimpián. A dél-afrikai paralimpiai bajnok, Oscar Pistorius 2011-ben a 4×400 méteres váltó tagjaként ezüstérmes volt a világbajnokságon, és a 2012-es olimpián is szerepelhetett, mert a CAS 2008-ban számára kedvező döntést hozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik