Sport

Idegenben verte az Európa-bajnokot a magyar férfi kéziválogatott

A magyar férfi kézilabda-válogatott 30-28-ra győzött szerda este az Európa-bajnok Spanyolország vendégeként az Eurokupa ötödik fordulójában.

Az MTI beszámolója alapján Rodrigo Corrales és Mikler Roland is remekül kezdett a kapuban, így a vendégek az ötödik, a hazaiak pedig csak a kilencedik percben – 0-4-nél – találtak be először. Kiválóan védekeztek a magyarok, és a labdaszerzéseket kihasználva gyors ellentámadások végén szerezték góljaikat. Az első negyedóra végén még 9-3-ra vezetett a magyar válogatott, ám ezt követően a spanyolok megkezdték a felzárkózást.

Jordi Ribera után Gulyás István szövetségi kapitány is időt kért, utóbbi ráadásul kétszer is, mivel a magyarok védekezése a cserék után jelentősen romlott, így a 25. percben a házigazdák egyenlítettek (12-12). Ekkor már a spanyolok éltek a gyors ellenakciók lehetőségével, ezért a szünetben már ők vezettek 15-14-re.

A második félidőben a házigazdák két gólnál nagyobb különbséggel nem tudtak ellépni, a magyarok ezúttal kevesebbet és taktikusabban cseréltek, és a hajrában ismét előnybe kerültek.

A labdaeladásokat Mikler bravúrjai ellensúlyozták, erre alapozva csapata másfél perccel a vége előtt 29-27-re vezetett. Adrian Figueras betalált, de Szita Zoltán gólja eldöntötte a meccset. A hazaiak utolsó támadása ismét Mikler védésével zárult, így a magyar válogatott 2015 januárja után tudott ismét nyerni Spanyolországban.

A mezőny legeredményesebb játékosai közül a spanyol Figueras nyolc, Daniel Sarmiento hat, a magyar Bánhidi Bence nyolc, Máthé Dominik és Szita Zoltán pedig négy-négy gólt lőtt. Mikler Roland 45 lövésből 18-at védett.

A két együttes 39. egymás elleni meccsén húsz spanyol győzelem és öt döntetlen mellett 14. alkalommal nyertek a magyarok.

Az Eurokupában a jövő januári, magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában nem szereplő csapatok, azaz a rendező országok válogatottjai, valamint a legutóbbi kontinensviadal két döntőse, Spanyolország és Horvátország vesznek részt.

A magyarok szombaton 14.10-től Veszprémben a horvátok ellen zárják a sorozatot.

Eurokupa, 5. forduló

Spanyolország – Magyarország 28-30 (15-14)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik