Sport

A járvány ellenére soha annyi közpénz nem ömlött a felcsúti focialapítványra, mint tavaly

MTI / Marjai János
MTI / Marjai János

A felcsúti futballakadémia tulajdonosa, az Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA), illetve az akadémia profi csapatát üzemeltető Puskás FC Kft. közzétette a 2020-as évre vonatkozó pénzügyi beszámolóját.

A felcsúti futball gazdasági stabilitását a világjárvány dacára sem fenyegeti veszély, a FUNA 3,85 milliárd forintos eredménnyel zárta az évet, a saját tőkéje pedig 32,93 milliárd forintra gyarapodott.

Bár a beszámoló nem részletezi a bevételek pontos forrását, a 444 azt írja, hogy Orbán alapítványa annyi pénzt kapott az államtól 2020-ban, mint még soha. Összegzésük szerint tavaly 7,5 milliárd forint közpénz (mintegy napi 21 millió forint) ment a felcsúti akadémiára a tao-támogatáson, illetve az akkreditált nemzeti sportakadémiák éves támogatásán keresztül. A magyar gazdaság szereplői ezen felül 1,67 milliárd forinttal járultak hozzá az intézmény boldogulásához, ami viszont meglehetősen szerény összegnek számít az elmúlt évek adományaihoz képest.

A felcsúti futballbirodalomnak azonban nem a miniszterelnöki alapítvány az egyetlen pillére, a profi csapatot működtető Puskás FC Kft.-hez  4,29 milliárd forint jutott belföldi értékesítés címén, ami rekord a csapat történetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik