Sport lineup

Meghalt az NBA történetének legjobb játékosa, aki nem nyert bajnokságot

Gettyimages
Gettyimages

86 éves korában elhunyt az NBA-legenda Elgin Baylor.

Baylor 14 évet húzott le a Los Angeles Lakersben, és a liga történetében csak két játékos, Wilt Chamberlain és Michael Jordan átlagolt több pontot meccsenként nála.

Az átlagban 27,4 pontot és 13,5 lepattanót szerző Baylor nyolc döntőben szerepelt, de egyszer sem járt sikerrel, sokan őt tartják a liga legjobb olyan játékosának, akinek nem volt bajnoki aranygyűrűje.

A döntők történetében az 1962-ben, a Boston Celtics ellen dobott 61 pontja a mai napig rekord, és ő volt az első NBA-játékos, aki egy meccsen eljutott 70 pontig, a New York Knicks elleni 1960-as találkozón 71 ponttal zárt. Ezt a klubrekordot döntötte meg Kobe Bryant, amikor 2006 januárjában 81 pontot szórt a Lakers mezében a Toronto ellen.

Baylor 11 alkalommal játszhatott All Star-gálán, és térdsérülései miatt vonult vissza az 1971-1972-es idény elején, így lemaradt a Lakers diadaláról, a Los Angeles-i csapat ugyanis legyőzte a nagydöntőben a Knickset. Visszavonulása után három évig edzette a New Orleans Jazz csapatát, majd 23 éven át dolgozott a Los Angeles Clippers ügyvezetőjeként.

Baylort 1977-ben választották be a Hírességek Csarnokába, a Lakers pedig 1983-ban vonultatta vissza az általa viselt 22-es mezszámot.

A CNN azt írja, Baylor felesége és lánya körében hunyta le a szemét örökre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik