Sport

Kovács István mentheti meg a történelmi mélypontra jutott ökölvívást

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Az olimpiai, valamint amatőr és profi világbajnok Kovács Istvánt nevezték ki a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (AIBA) főtitkárának. Az AIBA keddi közleménye szerint erről a szervezet igazgatótanácsa döntött hétfői videokonferenciáján. Kovács István már a héten elkezdi a főtitkári munkát.

„Az ökölvívás az élete, az AIBA pedig a családot jelenti a számára. Bízom abban, hogy főtitkárként egy alapvetően új hatékonysági és átláthatósági szintre emeli a szervezetet” – idézte a közlemény Umar Kremlev AIBA-elnököt.

„Nagy megtiszteltetés, egyben óriási felelősség főtitkárként dolgozni Umar Kremlev elnök mellett” – mondta az 50 éves Kovács István. „Az AIBA olyan időszakon megy keresztül, amelynek során reformok sorozatát kell végrehajtani, ezek ugyanis szükségesek ahhoz, hogy a világszerte milliók által kedvelt ökölvívás fejlődjön, és a sportolók, edzők a legjobb eredményeket érhessék el a nemzetközi viadalokon” – tette hozzá az új főtitkár, aki saját munkáját illetően teljes nyitottságot és demokráciát ígért.

Kovács nyilatkozott a Nemzeti Sportnak is, a terveiről bővebben is beszélt. Azt mondta, az olimpia előtt már nem akarnak változtatni az alapokon, de a sportágnak szüksége van

  • a mindenki által értelmezhető pontozásra,
  • a versenyek könnyebben fogyasztható lebonyolítási rendszerére, és
  • pontosítani kell a korosztályhatárokat is.

Nézőbarát, szerethető, könnyen értelmezhető ökölvívásra van szükség

mondta.

Úgy látja, hogy az AIBA húsz év alatt történelmi mélypontra jutott – a szervezettől megvonták a jogot, hogy megszervezze az olimpiai ökölvívótornát –, ez pedig ugyanazokkal az emberekkel és módszerekkel nem korrigálható, ezért van szükség változásra minden szinten, ő ezért dolgozik a jövőben. Megkérdezték, hogy kikkel, érdekes választ adott:

„A korábbi nagy bajnokok közül Vlagyimir Klicsko néhány napja járt nálam, minden lényeges kérdést átbeszéltünk, amúgy pedig a fiam ágyában aludt, kicsit lelógott a lába. A mostani orosz elnök például jó barátom, a WBO támogat, de a profi ökölvívásból Frank Warren és Oscar de la Hoya is mellettem áll.

A nemzetközi támogatottságom még annál is nagyobb, mint a szavazásé, amelyen megválasztottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik