Sport

Először jutott ki az olimpiára a női kardválogatott

Illyés Tibor / MTI
Illyés Tibor / MTI

A magyar női kardválogatott negyedöntőig jutott a budapesti világkupaversenyen, az ukránok pedig már biztosan nem nyerik meg a viadalt, ezzel eldőlt, hogy a magyar csapat indulhat a tokiói olimpián.

A magyarok – Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta és Battai Sugár összeállításban – a 32-es táblán 45-23-ra legyőzték az indiaiakat, majd szoros küzdelemben 45-40-re a németeket. A negyeddöntőben a hazai csapat – melyben megint Battai Sugár pihent – 45-39-re kikapott az olaszoktól, mégis örülhetett, mert a másik páston az ukránok vereséget szenvedtek a dél-koreaiaktól. Az olimpiai részvétel kiharcolásához a legjobb nyolc közé kerülés esetén az kellett, hogy az ukrán együttes ne nyerje meg a mostani, utolsó kvalifikációs világkupát.

Magyar női kardválogatott először szerepelhet a nyári játékokon.

A csapatversenyek olimpiai mezőnye a nemzetközi szövetség ranglistája alapján alakul ki. Az első négy helyezett automatikus résztvevő, továbbá minden zónából (Európa, Ázsia-Óceánia, Amerika, Afrika) még egy-egy – az 5-16. helyezettek közül a sorban következő legjobb – válogatott szerez jogot az indulásra. Ezért a zónahelyért volt versenyben a magyar és az ukrán csapat, írja az MTI.

A kijutás egyben azt jelenti, hogy egyéniben is garantált a maximális hely, azaz három magyar léphet majd pástra Tokióban.

A férfi csapatunk bronzérmes

Illyés Tibor / MTI

Az olimpiára már korábban kijutott magyar férfi kardválogatott bronzérmet nyert. A csapat csak a 16-os táblán kapcsolódott be a küzdelmekbe, ott simán verte a spanyolokat, majd ugyanilyen könnyedén az amerikaiakat. Az elődöntőben viszont erősebb ellenfél következett, az oroszokkal szemben kellett volna kiharcolni a fináléba jutást, ami nem sikerült. Az egyéniben ezüstérmes, kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áronnak ezúttal nem jöttek be igazán az akciói és a 2017-ben világbajnok, 2019-ben vb-ezüstérmes Szatmári András sem villogott.

A bronzmérkőzésen a másik ágon a németektől vereséget szenvedett dél-koreaiak következtek. Ez a két válogatott vívta a legutóbbi, 2019-es budapesti vb döntőjét, és akkor egy tussal az ázsiaiak bizonyultak jobbnak. Most viszont a magyarok voltak összeszedettebbek, öt tus különbséggel nyertek. A hazaiak kontroll alatt tartották az ütközetet, még akkor is, amikor hátrányba kerültek és fontos volt, hogy Szilágyi másodjára 7-3-ra verte Gu Bon Gilt, majd ugyanőt a Gémesi Csanád helyére beállt Decsi Tamás 5-2-re. Szatmári az utolsó előtt párban egy tussal ötre növelte az előnyt, Szilágyi pedig ezt megőrizte Oh Szang Ukkal szemben, akitől az egyéni verseny szombati döntőjében egy találattal kikapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik