Élő Sport

A brazilokat is bedarálta a kéziválogatott a vébén

Petr David Josek / POOL / AFP
Petr David Josek / POOL / AFP

A magyar férfi kézilabda-válogatott továbbra is vezeti középdöntős csoportját az egyiptomi világbajnokságon, miután az első forduló csütörtöki játéknapján 29-23-ra legyőzte Brazíliát.

A magyarok meccskeretéből ezúttal Balogh Zsolt, Borbély Ádám, Győri Mátyás és Topic Petar maradt ki taktikai okok miatt.

A brazilok legjelentősebb hiányzója ezen a tornán Thiagus Petrus, a Szeged korábbi, a Barcelona jelenlegi védekezőspecialistája, illetve Marcus Oliveira szövetségi kapitány. Mindketten koronavírusos megbetegedés miatt hagyják ki a világbajnokságot.

Vegyes képet mutatott az első negyedóra, mert mindkét oldalon voltak szép megoldások, nagy gólok, ugyanakkor ki nem kényszerített hibák, pontatlan lövések is.

A 14. percben a brazilok súlyosnak tűnő térdsérülés miatt elveszítették José Toledót, a jobbátlövőt egy vétlen szituáció után hordágyon vitték le a pályáról.

A magyarok Mikler Roland védéseire alapozva egy 5-1-es sorozattal elléptek 11-8-ra, de a brazilok gyorsan visszazárkóztak, ráadásul a 24. percben Ancsin Gábort már másodszor állították ki.

A hajrában Mikler további bravúrokat mutatott be, a védekezés egyre jobban működött előtte – a második negyedórában csupán három gólt kapott a csapat –, így a magyarok egy 4-0-s sorozattal zárták az első félidőt, és a szünetben 16-11-re vezettek.

Egy Mikler-bravúr:

A második felvonás elején már hét találat is volt a különbség, ám a folytatásban felzárkóztak a nagyszerűen küzdő brazilok, mert a magyar csapat játéka támadásban és védekezésben is pontatlanná vált. A hullámvölgyet egy 5-1-es szériával használta ki az ellenfél, Gulyás István szövetségi kapitány időkérése után azonban egy négyes gólsorozattal ismét elhúzott a magyar válogatott (25-18).

Lékai szép egyéni akciója:

A hajrában is inkább a védekezés, mint a támadójáték működött hatékonyan magyar oldalon, ennek ellenére sikerült növelni a különbséget, és végül magabiztosan, hat találattal győzni.
Mikler Roland 39 lövésből 16-ot védett. A mezőny legeredményesebb játékosa a brazil Haniel Langaro volt nyolc góllal. A Telekom Veszprém beállója, Rogerio Moraes mindhárom lövését gólra váltotta. A két csapat hatodik egymás elleni mérkőzésén a hatodik magyar siker született.

„A játék minden elemében tudtunk egy kicsit fejlődni. A védekezés ma egy kicsit nehezebben állt össze, mert nem volt időnk sokat gyakorolni a költözés miatt. A huszadik perctől megérezték a fiúk a belső posztokon, hogy mi a teendő, kikre kell figyelni. Érezhető volt, hogy a brazilokból sokkal többet kivettek a küzdelmes csoportmérkőzéseik, éreztük, hogy egyre jobban fáradnak, kevesebb emberük van, így biztos győzelmet tudtunk aratni” – mondta az M4 Sporton Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Eredmény, középdöntő, 1. forduló, I. csoport:

Magyarország – Brazília 29-23 (16-11)
Új Főváros, zárt kapuk mögött
v.: Brunner, Salah (svájciak)
Magyarország: Mikler – Sunajko 4, Szita 2, Lékai 3, Bánhidi 5, Máthé 4, Hornyák 3. cserék: Sipos 1, Rosta 2, Ancsin 1, Bodó 4, Nagy B., Székely, Hanusz. Szövetségi kapitány: Gulyás István
lövések/gólok: 47/29, illetve 45/23
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 3/2
kiállítások: 8, illetve 6 perc

 

További eredmények:
Lengyelország – Uruguay 30-16 (14-9)
Spanyolország – Németország 32-28 (16-13)

 

Az állás: 1. Magyarország 6 pont, 2. Spanyolország 5, 3. Lengyelország 4, 4. Németország 2, 5. Brazília 1, 6. Uruguay 0

 

II. csoport (Kairó):
Dánia – Katar 32-23 (17-12)
Horvátország – Bahrein 28-18 (13-8)
Argentína – Japán 28-24 (17-13)

 

Az állás: 1. Dánia 6 pont, 2. Horvátország 5, 3. Argentína 4, 4. Katar 2, 5. Japán 1, 6. Bahrein 0
A csoportok első két helyezettje jut a negyeddöntőbe.

Gól hat perc után!

A két csapat eddig összesen kilenc labdát adott el. Sok a hiba mindkét oldalon. Bodó mozdít el minket a holtpontról, 12-10.

Kicsit megakadtunk

Chiuffa most bepattintotta Mikler mellett, 11-10-re alakult az állás. Bánhidire nagyon figyelnek a brazilok, és ettől kicsit elbizonytalanodtunk, újabb támadás pörgött le gól nélkül.

Hátrányban vagyunk két percig

Mikler szedte le a labdát Chiuffa ziccerénél, aztán elrontottunk a támadásunkat, majd Ancsit szórták ki a bírók, amikor Langarót találta el, ami elég mélyre hajolt. Két perc hátrány. Rodrigues hozta közelebb őket, 11-9.

Magyar gól után brazil sérülés

Mikler fogott egy nagyot a brazil balszélső próbálkozásánál, Máthé pedig vagányan bement a brazil védők közé. 8-7. A brazil támadásnál Toledo került a földre, és fájdalmasan kapott a térdéhez.

A veszprémi ismerős kiszúrt velünk

Hornyák futott be a szélről, a második góljával 6-6. Moraes harcolt ki egy kiállítást és hetest, Chiuffa belőtte a büntetőt, 6-7. Bánhidit küldték ki.

Bánhidi javított

Chiuffa a jobb szélről hozta ismét kedvezőbb helyzetbe a brazilokat, 3-4. Bánhidi emberrel együtt fordult be, ezt most be is lőtte, 4-4.

Várhatott volna a brazil az első vb-góljával

Lékai passza után Máthé verte meg az emberét, 3-2 ide. Aztán Mikler tolt ki egy brazil lövést, de nem tudtunk elhúzni két góllal, e helyett Ponciano szerezte meg első vb-gólját. 3-3.

Szita-gól, Bánhidi-kapufa

Szita 100 km/órás lövéssel alakítja 2-2-re az állást. Bánhidi kapott remek bejátszást, de sajnos a felső lécet forgácsolta szét.

Hornyáké az első gól

Szita lövése mellément ugyan, de visszakaptuk a labdát, és Hornyák a jobb szélről iratkozott fel először a góllövők közé. 1-0.

Ők a kimaradók

Ezúttal Balogh Zsoltot, Borbély Ádámot, Győri Mátyást és Topic Petart nem nevezte az edzői stáb a meccsre.

A múlt mellettünk szól

A statisztika szerint nincs félnivalónk, hiszen eddig öt mérkőzésből ötször győztünk: az 1992-es olimpián 27-21-re, a 2004-es olimpián 20-19-re, a 2011-es vb-csoportmeccsen 36-24-re, a 2012-es olimpiai selejtezőn 29-27-re, míg a legutóbbi, 2018. április 8-i, siófoki felkészülési mérkőzésen 30-22-re.

Veszprémi ismerős az ellenfélnél

A Veszprémben játszó beállós, Rogerio Moraes is pályára lép a magyar válogatott ellen, a korábban Szegeden szereplő Thiagus Petrus viszont nem lesz ott.

Indul a középdöntő!

Jó pozícióból kezdi a középdöntőt a magyar válogatott, amely minden ellenfelét legyőzte a csoportjában, így négy pontot vitt magával. A brazilok a spanyolok elleni döntetlen révén egy ponttal állnak.

Olvasói sztorik