Sport

Hallucinációk gyötörték a mentőhelikopterrel megmentett magyar extrémsportolót

A sok támogató üzenet mellett rengeteg kérdést is kapott, így Rakonczay Gábor szombaton másfél órát szánt arra, hogy élőben elmesélje, miért adta fel próbálkozását, hogy SUP-pal átevezze az Atlanti-óceánt?

Kapcsolódó
Rakonczay feladta az újabb extrém rekordkísérletét
Hat nappal az indulást követően mentőhelikopter segítségével visszatér a szárazföldre

A magyar extrémsportoló hat nappal az indulás után döntött úgy, hogy befejezi kísérletét, amelyet a maga tervezte és építette, 5,5 x 1,5 méteres, merev testű szörfdeszkával akart végrehajtani a Kanári-szigetektől indulva, teljesen egyedül, kísérőhajó nélkül.

A világon ő lett volna az első, aki ilyen próbát sikerrel teljesít kabin nélküli vízi járművel.

„14 éve csinálom, biztosan vannak most olyan ellendrukkerek, akik örülnek. De egy olyan szituációból sikerült kijönnöm, ami után annak is örülök, hogy megmaradtam” – mesélte.

Hat napot evezett, pontosan tudta, hogy mi vár rá, hogy gyorsan át fog ázni, de jól haladt előre, így nem aggódott. A problémát az okozta, hogy nagyon keveset tudott csak aludni, a vizes ruha miatt egyre inkább kihűlt, és azt mondta, hallucinációk gyötörték.

A negyedik éjszakán már melegnek éreztem a vizet. Levettem a ruhát és elkezdtem beleereszkedni a vízbe. Ez már nem volt egy logikus lépés a részemről. Ekkor gondoltam át, hogy ebben az útban ennyi volt, ezt fizikailag nem lehet tovább csinálni.

A mentést nehezítette, hogy az érte küldött hajó a szakadó esőben nem vette észre, majd amikor sikerült megközelíteni, a nagy hullámok miatt nem sikerült kimenteni. Ekkor döntöttek úgy, hogy egy tenerifei mentőhelikopter segítségét veszik igénybe.

Rakonczay azt mondta, eddig feszegette a határait, de úgy érzi, itt a vége.

Ilyen veszélyfaktorral bíró vállalkozásom nem hiszem, hogy lesz a jövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik