Sport

Szoboszlai Dominik nyerte az Év sportolójának és az Év sportpillanatának díját is

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Hétfő este rendezték a 2020-as Év Sportolója Gála díjátadóját, amelyen három kategóriában hirdettek győztest.

A Magyar Sportújságírók Szövetségének döntése értelmében nézők nélkül tartott rendezvényen az Év férfi sportolójának díját Szoboszlai Dominik vehette át. Ezzel Szoboszlai az első, aki csapatsportolóként lett az év sportolója. Új kategóriaként bekerült az Év sportpillanata is gálába, ezt Szoboszlai Dominik kapta az Izland elleni góljával. A magyar válogatott középpályása az Európa-bajnoki pótselejtező döntőjében 1-1-es állásnál az utolsó percben rúgott gyönyörű gólt, amivel eldőlt, hogy a magyar csapat is kijut az Eb-re.

Az Év edzője szintén a magyar válogatotthoz kötődik, ugyanis a szövetségi kapitány, Marco Rossi kapta az elismerést. Az olasz szakembernek honfitársa, Fabio Capello adta át virtuálisan a trófeát, amit azért kapott, mert kivezette az Európa-bajnokságra a válogatottat, valamint a Nemzetek Ligája-csoportját is megnyerte. Ezzel az eredménnyel az Év csapata is a magyar labdarúgó válogatott lett.

Farkas Norbert / 24.hu Marco Rossi a válogatott sajtótájékoztatóján.

Az Év női sportolója Karakas Hedvig cselgáncsozó lett, aki az 57 kilogrammos súlycsoportban Európa-bajnoki címet nyert 2020-ban. A 30 éves magyar a döntőben az egyik legnagyott sztárt, a portugál Telma Monteirót győzte le intésekkel egy nyolc percig tartó döntőben. Karakas az első dzsúdós, aki az Év sportolója lett.

Michal Cizek / AFP Karakas Hedvig az aranyéremmel.

Az egyéni sportágak között kiosztott Év csapata-díjat Babos Tímea kapta, aki Kristina Mladenoviccsal az oldalán az Australian Opent és a Roland Garrost is. A női versenyeket szervező WTA-nál is az Év női párosa lett a kettős.

Julian Finney/Getty Images Babos Tímea és Kristina Mladenovic a Roland Garros megnyerése után.

Az Év fogyatékos sportolójánál összevont díjat hoztak létre, mert 2020-ban nagyon kevés eseményt rendeztek parasportolóknak. A díjat végül Berente Judit szervátültetett sífutó és sílövő kapta.

Az év e-sportolójának díját Vlad Marinescu, a Nemzetközi Esport Szövetség elnöke adta át online, méghozzá Berznay Dánielnek, aki évek óta a szimulátoros Forma-1-es bajnokságában szerepel. A 21 éves esportoló 2020-ban összetettben ötödik lett, a konstruktőrök versenyében csapata, az Alfa Romeo pedig második lett.

Joe Brady/Getty Images

A Kézisek kéziseit is díjazták a gálán annak ellenére, hogy a győztesek kiléte már nem volt meglepetés: a férfiaknál Kovács Péter, a nőknél Gódorné Nagy Mariann nyert. Kovács Péter a férfi kézilabda-válogatott szereplési- és gólrekordere, 323 meccsen 1797 gólt szerzett, négyszer is meghívták a világválogatottba. Gódorné Nagy Mariann BEK-trófeát nyert, kettőt az osztrák Hypóval 1982-ben a Vasassal, amely a női kézilabdázásunk első kupasiker a bajnokok között.

Az Év szabadidősport-rendezvénye a Streetball Challenge Hungary lett, amelyen a 3×3-as felállásban játszott csaknem 450 csapatban 1800 játékos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik