Sport koronavírus

„Nincs garancia a tokiói olimpia megrendezésére”

Philip Fong / AFP
Philip Fong / AFP
Richard Pound, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rangidős tagja szerint nem biztos, hogy az idén nyáron lesz olimpia Tokióban.

Szuga Josihide japán miniszterelnök Tokiót és a környező prefektúrákat érintően egy hónapra rendkívüli állapotot hirdetett csütörtökön, miután a fővárosban, negatív rekordot jelentően, egy nap alatt 2447 új vírusfertőzöttet regisztráltak. Az ugrás óriási, ötven százalékkal haladja meg az előző napok számíit.

Kapcsolódó
Olyan sok az új fertőzött Japánban, hogy vészhelyzetet kellett kihirdetni a fővárosban
Aki megszegi a korlátozásokat, az nem pénzbüntetést kap, hanem a neve felkerül egy nyilvános listára.

Alig hét hónap múlva itt kellene olimpiát rendezni. A július-augusztusi időpont tarthatóságát kérdőjelezte meg Richard Pound. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) rangidőse 1987 óta tagja a szervezetnek, így elég sok mindent látott már ahhoz, hogy amikor a BBC-érdeklődésére azt mondja, „Nincs garancia az olimpia megrendezésére”, arra érdemes legyen odafigyelni.

A 78 éves sportdiplomata a szűnni nem akaró koronavírus-járvány miatt úgy fogalmazott, szerinte a tokiói olimpiára készülő sportolókat előnyben kellene részesíteni a koronavírussal szembeni vakcinák beadásakor. Korábban Thomas Bach NOB-elnök ugy fogalmazott, javasolja a sportolóknak, hogy éljenek a védőoltással, mielőtt elutaznak a július 23-án kezdődő olimpiára, a NOB ugyanakkor ezt nem fogja kötelezővé tenni.

Kapcsolódó
„Senkit nem akarunk ökrös szekérrel Tokióba vontatni”
Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke az oltáskérdésről is beszélt.

Ezzel egybecsengően szerdán Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is azt nyilatkozta: „Senkit nem akarunk ökrös szekérrel Tokióba vontatni”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik