Sport

„A koronavírus tornádója a sportvilág minden szereplőjét kisodorta a nyugalom völgyéből”

Szűkre szabott másfél napos szilveszteri „kimenő” után a világbajnok és világcsúcstartó
Milák Kristóf szombaton reggel újra edzésbe állt a Duna Arénában Milák 2019 nyara óta ül a férfi 200 méteres pillangóúszás trónján, amikor a dél-koreai Kvangdzsuban az amerikai „földönkívüli” Michael Phelps tíz éves világcsúcsát átadta a múltnak.

Azóta hívják a világcsúcsot viccesen „Milákcsúcsnak”.

A Honvéd sportolójának edzője, Selmeczi Attila visszasíra ezt az időszakot – számolt be az SzPress Sporthírszolgálat. Ahogy a mesteredző fogalmaz, akkor még: „pontosan tudtuk, hogy honnan indulunk és hová szeretnénk eljutni, mik azok a célok, amiket foggal-körömmel küzdve el lehet érni. Tavaly a koronavírus tornádója a sportvilág minden szereplőjét kisodorta a nyugalom völgyéből, amelynek a szele az én versenyzőimet, Kristófot és Márton Ricsit is ledöntötte a lábáról.”

Az edző és tanítványai ennek ellenére hisznek abban, hogy hét hónap múlva a szorgos és leleményes japánok képesek lesznek megrendezni az olimpiát, még ha fájó döntéseket is kell hozniuk.

Selmeczi hetedik esztendeje egyengeti Milák Kristóf útját, ami diadalmas volt, de távolról sem konfliktusmentes. Úgy fogalmazott, hogy olyan erények mellett, mint amilyenek a sport iránti alázat és a kitartás, 2020-ban már az alkalmazkodásból is nehéz vizsgán kellett megfelelniük az úszóknak és az edzőiknek, nem különben a bajban is biztos hátteret teremteni igyekvő úszószövetségnek. Nem tartja kizártnak, hogy a vírus miatt az olimpia évében tovább nehezednek a megfelelés feltételei.

„A helyzet mostanában is naponta változik. Az edzőknek a tankönyvekben sehol sem található újra tervezésből kell vizsgázniuk, a versenyzőknek pedig megbarátkozniuk azzal, hogy amit ma megbeszélünk velük, az holnap talán már nem érvényes – fogalmazott Selmeczi.

Milák Kristóf jelenleg másfél másodperccel jár a világ előtt 200 pillangón. Edzőjével most éppen azon fáradoznakk, hogy a 200 és a 400 gyorson is maradandó teljesítményre lehessen képes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik