Sport

Hosszú Katinka: Nagy tanulság, hogy bármikor kicsúszhat az ember lába alól a talaj

Marjai János/24.hu.
Marjai János/24.hu.
Sohasem hitte volna, hogy előállhat olyan helyzet, mint amit a koronavírus miatt át kell élnie hónapok óta, nyilatkozta Hosszú Katinka. Most viszont már hiányzik neki a szigorú edzésrend, úgy érzi, ezek után még jobban értékeli majd az olimpiai felkészülést.

„Meglehetősen elkényelmesedett világban éltünk, amikor karnyújtásnyira volt, az utazás lehetősége hétköznapinak számított. Nekem evidens volt, hogy az úszást és a versenyeket kontroll alatt tudom tartani. Ez volt az én kis világom, amelyen belül bárhol megtaláltam a pályámat egy uszodában… Aztán idén megdöbbenve kellett szembesülnöm azzal, hogy az életem e területeit sem tudom befolyásolni.

A saját valóságomról kiderült, nem is volt valóság. Nagy tanulság tehát, hogy bármikor kicsúszhat az ember lába alól a talaj

– mondta a Mandinernek.

A háromszoros olimpia bajnok úszó a tavalyi karácsonyt még a dél-afrikai edzőtáborban töltötte, majd amikor kiderült, nem lesz olimpia, azt is hullámzóan élte meg.

„Most, év végén, látva, hogy mi történt a világban, szinte a legkisebb dolognak tartom, hogy csúszik a verseny.”

Azt mondta, az egész élete szigorú szabályok között élt, minden meg volt tervezve, ki volt számítva. Ezért pár hónap után nehezen viselte a káoszt, amit a célnélküliség és a napi rutin hiánya okozott. Hiányozni kezdett a szigorú edzésrend, azt mondta, ezek után még jobban értékeli majd az olimpiai felkészülést.

Továbbra is úgy gondolja, egy aranynak is nagyon örülne Tokióban.

Az olimpián a világ legjobbjának kell lenni, ha ez még egyszer sikerül, hatalmas eredmény lesz nekem.

Azt sem titkolta, többször eszébe jutott, hogy be kellene fejeznie az úszást.

„Ha őszinte akarok lenni, a legutóbb tavasszal fordult meg a fejemben. Néha eljátszom a gondolattal, hogy nekem ennyi elég volt, ám rögtön jön a felismerés: ha abbahagyom, mit csinálnék?”

Azt azonban nem tudja, a 2024-es olimpiára lesz-e még ereje.

Attól függ, lesz-e valami más, ami már jobban vonz az életben.

Szerinte jó irányba halad a magyar úszósport, de még bőven van teendő.

A Karmelita erkélyéről szép a kilátás, és szerinte abban semmi meglepő nincs, ha elmegy beszélgetni Orbán Viktorral.

Jelenleg is készül az életéről szóló dokumentumfilm, még szoknia kell, hogy öten is követik, pedig már 40 napot forgattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik