Sport

Vérzett és ápolni is kellett a Fradi hokisát, de nem tiltják el az újpesti játékost

A héten UTE-Ferencváros rangadót rendeztek a jégkorongos Erste Ligában (a Fradi nyert 6-2-re), az első harmadban pedig volt egy elég komoly ütközés: Rafaj Attila öklelte fel Hegyi Ádámot a vendégkapu mögött. A ferencvárosi játékos a palánknak csapódott, a szájából folyt a vér, de rövid ápolás után folytatni tudta a játékot.

A hoki kemény sport, de ütközés és ütközés között is van különbség, ebben az esetben Rafaj például elemelkedett a jégről, ami szabálytalan, ugyanakkor nem kapott kiállítást – csak az a Roczanov Dezső, aki aztán bunyóval vett elégtételt csapattársa miatt.

A fegyelmi bizottság tárgyalta az esetet, a jegkorongblog.hu cikke szerint pedig megállapították, hogy a játékvezetőknek Rafajt három szabály alapján is „büntetni kellett volna kisbüntetéssel, vagy nagybüntetéssel és automatikus végleges büntetéssel”. Ugyanakkor úgy ítélik meg, hogy utólagos eltiltást nem ér a szabálytalan bodicsek.

Videón az ütközés:

A szabálykönyv ezek alapján járt volna a büntetés Rafajnak:

  • IIHF 122. szabály — Szabálytalan testjáték, definíció: Ha egy játékos ellenfele felé korcsolyázik, majd túlzott erővel nekiütközik, vagy ha valaki nekirohan, illetve nekiugrik egy ellenfélnek.
  • IIHF 139. szabály — Könyökhasználat, definíció: Ha egy játékos könyökét használva követ el szabálytalanságot az ellenféllel szemben.
  • IIHF 119. szabály — Palánkra lökés, definíció: Ha egy játékos leütközik, könyököl, nekimegy, elgáncsol egy ellenfelet melynek eredményeként az ellenfél erőteljesen a palánknak csapódik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik