Sport

Jelentősen megemeli az olimpiai számokban eredményes sportolók jutalmát a kormány

Getty Images
Getty Images

Nem csekély mértékben emelkedik a jövő olimpiai bajnokainak és helyezettjeinek állami díjazása – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

A téli és nyári olimpiák bajnokai 15 millió forintos emelést kapnak, így a jövőben az eddigi 35 millió helyett 50 millió forint jár egy aranyéremért. Az ezüstérem jutalma 25 millióról 35,7 millió forintra, a bronzéremé húszmillióról 28,5 millióra emelkedik, de még a nyolcadik helyezésért is jár 2,8 millió forint (eddig kétmillió járt).

Az olimpiai versenyszámban elért világbajnoki vagy Európa-bajnoki címért is többet fizet az állam, az eddig a világbajnoki címért járó kétmillió forint helyett immár 6,2 millió jár, míg az Európa-bajnoki cím az eddigi egymillió helyett 3,7 millió forintot fizet.

Mint a Privátbankár írja, paralimpiai versenyszám esetén eddig a versenyzői eredményességi támogatás összege az olimpiai versenyszám esetére meghatározott összeg 50 százaléka volt, ám ezt is módosítja a kormány, mostantól önálló lista alapján díjazzák a nyári és téli paralimpiai játékok legjobbjait. Itt az olimpiai bajnok 17,5 millió forintot kap, vagyis marad az 50 százalékos arány, csak éppen a régi táblázat alapján.

Az új rendelkezés alapján egy edző nem részesülhet magasabb összegű támogatásban, mint a legeredményesebb versenyzőjének járó összeg. Csapatsportág esetében a szövetségi kapitány eredményességi támogatásának mértéke nem lehet több, mint a versenyző részére járó pénzjutalom 150 százaléka.

Magyar Közlöny

A Sakkolimpia és a Világjátékok a paralimpiával megegyező kategóriába került a jutalmazás alapján:

Magyar Közlöny

Az Eb-k és a vébék esetén az alapján változik a jutalmazás, hogy évente,

Magyar Közlöny

vagy annál ritkábban kerül sor az eseményre:

Magyar Közlöny

Ajánlott videó

Olvasói sztorik