Sport

Futballban távolinak tűnt a Bundesliga, kézilabdában német gólkirály lehet

Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Bár már 26 éves, de még mindig nagy karriert futhat be Viggo Kristjansson, a TVB Stuttgart férfi kézilabdacsapatának izlandi jobbátlövője.

Kapcsolódó
„Négy hónappal ezelőtt még kézilabdáztam, most a futballválogatottban játszom”
Hilmar Leon Jakobsen januárban kézilabdában vívott vb-selejtezőt, a héten gólpasszal nyitott a feröeri labdarúgó-válogatottban.

A 187 cm magas, 87 kg testsúlyú játékos igazi sporttehetség, hiszen futballistaként kezdett, szerepelt az ÍF Grótta, a Breidablik Kópavogur, illetve az ÍR Reykjavík csapataiban is. Sőt, U17-es és U19-es válogatott is volt, és 20 évesen részese volt a Breidablik Európa Liga-menetelésének, amikor a csapat a selejtezőben az andorrai Santa Coloma mellett az osztrák Sturm Grazot is kiverte, és végül tizenegyesekkel maradt alul a kazah Aktobéval szemben.

A szezon végén aztán úgy döntött, ennyi volt a futball, és a kézilabdát választotta. A Grotta csapatában két szezon alatt 49 meccsen 309 gólt szerzett, ez jó ajánlólevél volt ahhoz, hogy 2017-ben szerződtesse a Randers HH.

A csapat azonban kiesett a dán élvonalból, így Kristjansson továbbállt és az SG Handball West Wien játékosa lett.

„Sohasem veszítettem a graziak ellen” – nyilatkozta augusztusban, célozva arra, hogy a már említett futballsikerek után a kézilabda-bajnokságban is mindig sikerrel vette a rivális elleni meccseket.

Egy idő után elveszítettem a rajongásom a futball iránt, mert rájöttem, amit én tudok, az nem elég a Premier League-hez vagy a Bundesligához

– mondta.

A kézilabdában azonban eljutott a világ legerősebb bajnokságához. Két osztrák szezonja alatt gólkirály és a bajnokság legjobb játékosa lett, így figyeltek fel rá a német Bundesligából, és került előbb az SC DHfK Leipzig, majd a HSG Wetzlar csapataihoz.

Januárban szerepelt a férfi kézilabda-Európa-bajnokságon is, és játszott a magyarok elleni 24-18-as vereséggel véget ért csoportmérkőzésen.

Idén nyáron szerződtette a TVB Stuttgart, amellyel eddig remekel: a csapat tíz forduló után a bajnokság 4. helyén áll, Kristjansson pedig 76 góljával vezeti a góllövőlistát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik