Sport

Négy tehetséges kézisünk is külföldön próbálja felépíteni magát

Már a kézilabdában is kezd tendenciává válni, hogy a tehetséges magyar játékosok a hazai topcsapatok kispadja helyett a külföldi kihívást választják. Az utanpotlassport.hu hívta fel erre a figyelmet, ugyanis a nyáron Borzas Uros (21 éves, a francia Toulouse), Máthé Dominik (21, a norvég Elverum), Melnyicsuk Viktor (18, az ukrán Motor Zaporizzsja) és Széles Ákos (19, a német DHfK Leipzig) is légiósnak állt – Széles már a lipcseiekhez tartozott, de most kötött profi szerződést.

Átvariálná a versenynaptárt a kéziszövetség
Fontos, hogy a változások ne érjék váratlanul a sportágat, és ne veszélyeztessék a bajnoki mérkőzések lejátszását.

Zsiga Gyula, aki szeptembertől lesz a szövetség utánpótlás-fejlesztői igazgatója, azt mondta a lapnak, mind szakmai, mind egzisztenciális szempontból előnyös lehet a váltás a játékosok számára. Az új kultúra, a magyarországitól eltérő képzési stratégia óriási lökést adhat majd nekik.

„A fiúk később érnek, és éppen abban a fázisban, amikor a legtöbbet kellene játszaniuk. A technikai tudásuk és fizikai képességeik fejlesztése mellett muszáj lenne a megfelelő mentalitást is elsajátítaniuk,

de idehaza sokáig nem feltétlenül kapták meg a lehetőséget erre. Pláne, ha külföldi edző irányításával dolgoztak.

Most sokkal derűsebbnek látom a helyzetet, mint néhány évvel ezelőtt, hiszen az a tendencia, hogy mind több középmezőnyben szereplő hazai klub szavaz bizalmat a legjobb fiataloknak” – mondta Zsiga Gyula, utalva arra, hogy itthon is kezd javulni a helyzet.

Az elmúlt években Ligetvári Patrik és Szita Zoltán is sikeresen építette fel magát külföldön, előbbi a spanyol élvonalban játszott, most pedig visszatért a Veszprémbe, miközben a válogatott húzóembere volt a legutóbbi Eb-n, míg utóbbi az egyik legjobb lengyel csapatban, a Wisla Plockban játszik.

A kiemelt képen Máthé Dominik látható. Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Andreas Hillergren

Ajánlott videó

Olvasói sztorik