Sport

Meghalt a kazah legenda, aki síelés helyett kényszerből lett birkózó

69 éves korában meghalt Zsakszilik Uskempirov, az 1980-as moszkvai olimpia kötöttfogású birkózóbajnoka.

Uskempirov 1951. május 6-án született, az iskolában csak a hagyományos kazah birkózásnak, a küresznek hódolt (a küzdelem csak állva folyik), a klasszikus birkózással csak az egyetemen találkozott.

A szemipalatyinszki egyetemen ugyanis síelnie is kellett volna, de ő addig nemhogy a sportággal, de hóval sem találkozott. Testnevelő tanára egyezséget ajánlott: ha egy másik hallgatót legyőz szabadfogásban, átengedi.

Uskempirov így edzeni kezdett, nyert, és annyira megtetszett neki a sportág, hogy folytatta is. 1971-ben már kazah bajnok volt, de közben elkezdte tanulmányozni a kötöttfogást is. Edzői szerint jó érzékkel tudta feltérképezni a harc közben az ellenfél gyenge pontjait.

1975-ben az Alma-Atában megrendezett 6. nyári szpartakiádon legyőzte Szovjetunió legjobb birkózóit, Öt éven át azért küzdött, hogy eljusson az olimpiára, ez 1980-ban, Moszkvában megadatott neki.

Amikor megtudta, hogy a 48 kilogrammos súlycsoport első mérkőzésén az aktuális világ- és Európa-bajnok Constantin Alexandruval kell birkóznia, állítólag holtsápadttá vált, de edzője néhány pofonnal alaposan felhergelte, ő pedig a szőnyegen elsöprő lendülettel 6-2-re győzött.

Ezt követően a második fordulóban 13-10-re verte a lengyel Roman Kierpaczot, majd 17-6-ra a magyar Seres Ferencet, végül a bolgár Pavel Hrisztov elleni 12-7-es siker olimpiai aranyat ért a számára.

Egy évvel később az oslói világbajnokságon is első lett. Később edzőként dolgozott, 2019-ben hazájában filmet is készítettek róla.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kazakhstan_wrestling (@kazakhstan__wrestling) által megosztott bejegyzés, Aug 2., 2020, időpont: 1:31 (PDT időzóna szerint)

Halálának hírét szülőhazája, Kazahsztán sportági szövetsége tette közzé.

Kiemelt fotó: Facebook/Visit Kazakhstan

Ajánlott videó

Olvasói sztorik