Sport

Verbális, fizikai és szexuális erőszak áldozatai a japán fiatalkorú sportolók

Egy hétfőn publikált tanulmány szerint a japán sportoló gyerekeket verbális, fizikai és szexuális erőszak éri. A 67 oldalas dokumentum szerint ez olyan traumát okoz a fialak atlétáknak, amellyel egy életre megnyomorítják őket, de sok esetben depresszióhoz, vagy öngyilkossághoz vezet.

Figyelem!

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

A tanulmány szerint az iskolákban, egyesületekben, sőt a sportági szövetségekben is bevett módszer az erőszak büntetésképp.

Több mint 50 különböző sportágban jelentettek be erőszakos büntetéseket, az Emberi Jogi Figyelő pedig 800-nál is több korábbi sportolót tart nyilván, akit sérelem ért gyerekként. 

2018-ban azonban napvilágot látott egy felvétel, ahol egy gimnáziumi kosárlabdacsapat edzője többször is megüti és megrúgja játékosait egy edzésen, ami hatalmas felháborodást váltott ki. Azóta az Emberi Jogi Figyelő jobban szemmel tartja Japánt és felállítottak egy forródrótot is, ahol jelenthetővé vált az erőszakos büntetés.

Az ügy kapcsán fölmerült annak a lehetősége is, hogy ne Tokióban rendezzék a soron következő olimpiát, ugyanis az alapvető emberi jogok semmibe vétele nem hagyható figyelmen kívül egy ilyen rendezvényen. Az Emberi Jogi Figyelő egy biztonságos sportközpont felállítását javasolja, amelyet független vezetőség irányít.

Japánnak egy éve van, hogy meggyőző intézkedéseket hozzon a változáshoz, ellenkező esetben akár az olimpiai rendezést is elveszítheti.

Kiemelt kép: Keita Iijima / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik