Sport

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke újra indul a posztjáért

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezetője másodszor is indul az elnöki posztért.

A 66 éves német sportvezető a pénteki kongresszuson jelentette be, ahol kifejtette, egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a politika saját céljaira használja fel a sportot. Hozzátette, a bojkottok “ismét valódi veszélyt” jelentenek az ötkarikás mozgalom életében.

Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) 63 éves elnökét beválasztották a NOB-tagok közé, a sportág szervezetének aktuális irányítója ötéves távollétet követően térhet vissza a testületbe. Az atléták évtizedeken át automatikusan tagjai lehettek a NOB-nak, ám Coe elődje, Lamine Diack 2015-ben korrupciós botrányba keveredett, így az olimpiai testület visszavonta a tagságát. Coe-val pedig az volt a problémájuk, hogy egy tanácsadó cégnél vállalt aktív szerepet, ami összeférhetetlenségnek számított.

A NOB végrehajtó bizottságába két helyre négyen pályáztak, végül az argentin Gerardo Wertheint, valamint a fülöp-szigeteki Mikaela Jaworski került be. Alelnökként a szingapúri Ser Miang Ng és az ausztrál John Coates személyében ugyancsak két sportvezetőt választottak meg.

Kiemelt kép: Valery SharifulinTASS via Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik