Sport

6,31 millió dollárt büntetés megfizetése helyett lemondott

Lemondott az Orosz Atlétikai Szövetség (RusAF) elnöke – számolt be a olimpizmus híreivel foglalkozó insidethegames.biz oldal. Jevgenyij Jurcsenko – aki csak hat hónapja, február vége óta irányította a szövetséget – lemondását ugyan nem indokolta különösebben, de a lépést azt követően tette meg, hogy szervezet a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) felé nem teljesítette határidőre egy 6,31 millió dolláros összegű pénzbírság befizetését.

Az IAAF márciusban tíz millió dollár bírságot szabott ki a sorozatos doppingvétségek miatt korábban felfüggesztett RusAF, avagy az orosz atléták végleges kitiltása helyett.

Minden második orosz sportoló doppingmintáját manipulálták
Ez derült ki a doppingellenes küzdelem történetének legbonyolultabb vizsgálatából.

A bírság felét a hónap elején kellett volna megfizetnie az orosz szövetségnek, ezt, illetve 1,31 millió dollár további költség átutalásáról nem rendelkezett Jevgenyij Jurcsenko.

Az elmulasztott határidőre reagálva az IAAF felfüggesztette azt a folyamatot, amely arról hivatott dönteni, hogy az orosz atléták semleges státusszal továbbra is versenyezhessenek.

Jurcsenko a lemondását bejelentő nyilatkozatában azt mondta, reméli, hogy a RusAF jövőbeli vezetése képes lesz megoldani a válságot.

„Remélem, hogy az orosz atlétikai szövetség újonnan megválasztott vezetője képes lesz megoldani a közel öt éve fennálló vitát az IAAF-el, és  gondoskodni tud arról is, hogy elegendő forrást szerezzenek a szövetség büntetésének megfizetésére” – fogalmazott. Jurcsenko hozzátette, az orosz sportolók semleges státusának visszavonása a sportolók jogainak szörnyű megsértése.

(Kemelt kép: Getty images)

Újabb szabálytalanságokra derült fény a RUSADA-nál

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) pénzügyi ellenőrzése során újabb súlyos szabálytalanságokat tártak fel.  Az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, a négyszeres olimpiai bajnok vívó, Sztaniszlav Pozdnyakov részleteket nem közölt hétfőn, azt viszont elmondta, hogy a RUSADA 2018-as és 2019-es pénzügyi tevékenységének ellenőrzése számos “jelentős jogsértést” tárt fel.

Hozzátette, az ellenőrzés eredményét nyilvánosságra fogják hozni, és azt természetesen a RUSADA felügyelőbizottsága is tanulmányozhatja. A RUSADA igazgatója, Jurij Ganusz pénteken még tagadta, hogy bármilyen pénzügyi szabálytalanságot elkövettek volna.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) decemberben megfosztotta a megfelelési státusztól a RUSADA-t, és olyan – az oroszok által megfellebbezett, így még nem végleges érvényű – döntést hozott, amelynek értelmében az ország sportolói a nemzeti válogatott tagjaként négy évig nem vehetnek részt jelentős nemzetközi versenyeken, így a tokiói olimpián sem.

A szankció akkor lép hatályba, ha azt jóváhagyja a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS), amely az ügyet várhatóan november elején tárgyalja – írta az MTI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik