Sport

Tömegbaleset volt egy magyarországi kerékpárversenyen

Nem sokkal a rajt után tömegbaleset volt egy Balaton-felvidéki kerékpárversenyen vasárnap. Az esetről elsőként a velo.hu szakportál Facebook-oldala számolt be, a lap alapítója, Szilasi László írta le, mi történt, ő is a mezőnyben volt ugyanis.

„Óriási tömegbukás az 1. Gella Kupán, rögtön a rajt után az első körben a Tótvázsony és Balatonszőlős közti lejtmenetben. A kb. 200 fős elit (férfi és női + u19 és master férfi) mezőny az első körben a 8%-os lejtmenetben esett el 70km/h-s sebességnél” – állt a bejegyzésben, amiben az is szerepelt, hogy

az erdő úgy nézett ki, mint egy horrorfilm, vért és törött bringák tömkelegét lehetett látni.

Mentőautók és mentőhelikopterek érkeztek a helyszínre, hogy ellássák a sérülteket. Kerestük az Országos Mentő Szolgálatot, Győrfi Páltól az alábbi tájékoztatást kaptuk.

A balesethez kilenc földi egységet és két mentőhelikoptert is riasztottunk. A mentők összesen 19 sérültet látták el könnyebb és súlyosabb sérülésekkel, utána kórházba szállították őket.

Győrfi Pál az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy zömében zúzódásos sérülések voltak, de többüknél felmerült a csonttörés vagy az agyrázkódás gyanúja is. A mentők a helyszínre két mentőhelikopterrel és kilenc mentőautóval érkeztek, a sérülteket az ajkai, a veszprémi és a székesfehérvári kórházakba vitték. 17 férfi és 2 nő sérült meg.

Az Index elérte a verseny egyik szervezőjét, Prohászka Attilát, aki azt mondta, a baleset az első 5 kilométeren történt és versenybaleset volt. A szerezők próbálták teljesen biztonságossá tenni a terepet (nemrég újították fel azt az utat), lesöpörték a pályát és a rendőrség biztosította a terepet.

A baleset helyszíne. Fotó: 24.hu

Szilasi, aki a Tour de Hongrie versenyigazgatója és a Giro d’Italia magyarországi nagy rajtjának sportszakmai vezetője, az MTI-nek azt mondta:

szerinte ez az utóbbi húsz év legnagyobb magyarországi kerékpáros versenybalesete.

A mezőny, melynek tagjai balesetet szenvedtek, a Tótvázsony – Balatonszőlős – Pécsely – Tótvázsony 16,4 km-es „körpályán” tettek volna meg öt kört. Bár a verseny amatőr kupa volt, több magyar élmenő is elindult rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik