Sport

Nincs meglepetés: Kulcsár Krisztián maradt a MOB elnöke

Újabb négy évre Kulcsár Krisztiánt választották meg elnöknek a Magyar Olimpiai Bizottság szombati tisztújító közgyűlésén.

Kulcsár Krisztián: Látom esélyét annak, hogy lesznek változások
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke örül, ha lesz verseny az elnökség egyes posztjaiért, mert „ha versenyben győzöl, annak mindig pozitív üzenete van".

A tisztséget 2017 májusa óta betöltő sportvezető – aki egyedüli jelölt volt – a tagságtól 103 támogató szavazatot kapott, hárman pedig nemmel voksoltak.

A jelenleg is tartó közgyűlés ezután két alelnököt és további hét elnökségi tagot fog választani. Miután Orendi Mihály írásban jelezte visszalépését, így a téli sportágakért felelős alelnöki posztra Deutsch Tamás maradt az egyedüli jelölt, a nyári sportágakért felelős alelnöki tisztségre pedig eredetileg is csak Schmidt Gábor pályázott.

Miután a közgyűlés egyhangúlag módosította a szervezet alapszabályát, Kulcsár és az új tisztségviselők megbízatása a párizsi olimpiát követő, legkésőbb 2024. szeptember 15-ig megtartandó tisztújító közgyűlésig szól.

Újraválasztása után Kulcsár elmondta: a szavazás aránya jólesett neki, és jelzi azt a bizalmat, amelyet az elmúlt időszak munkája alapján kiérdemeltek. Az, hogy kihívó nélkül lett MOB-elnök, szintén azt jelzi, hogy jó úton járnak.

A közgyűlésen elhangzott elnöki beszámolójában kiemelte: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a japán szervezőbizottság által március 24-én bejelentett halasztás, amely a média és a világ nyomására a tervezettnél egy hónappal előbb született meg, a legjobb döntés volt.

A MOB első embere adatokkal szemléltette, mit is jelent egy olimpia a sportolók és a szervezők életében:

egy NOB-statisztika szerint a versenyzők 70 százaléka csupán egy olimpián tud részt venni pályafutása során.

Tokióra a lehetséges indulók 57 százaléka szerezte már meg a kvalifikációt. A halasztás a házigazdáknak azt jelenti, hogy többek között újra kell szervezni 43 helyszín 330 eseményét, még egy évig fenn kell tartani a 150 ezer fős szervezőbizottságot, beleértve az önkénteseket is.

Az olimpiára egyébként 4,5 millió, a paralimpiára pedig 970 ezer jegyet adtak már el. A NOB-nak újra kell tárgyalnia a szerződéseit a 14 óriáspartnerrel, a 67 helyi támogatóval, valamint a 26 tv-jogdíjtulajdonossal. A MOB-elnök megemlítette azt a pénzügyi keretet, amelyet a nemzeti olimpiai bizottságok kaptak a NOB-tól a halasztás költségeire, illetve kiemelte: a magyar kormány azonnal támogatásáról biztosította a MOB-ot, és a sport a 2021-es költségvetésben is kiemelt ágazatként szerepel.

Kiemelt fotó: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik