Sport

Olimpiai bajnok csapattársa Benedek Tiborról: Az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb távozott most közülünk

A hír, amit sosem akartunk hallani, Benedek Tibor elhunyt, így kezdi az emlékezést a pólólegenda korábbi csapata, a Pro Recco. Az olasz klub oldalán olvasható hírben megemlítik, hogy a magyar klasszis a csapatnál töltött nyolc idénye alatt négy Bajnokok Ligáját, hat bajnoki címet, négy olasz kupát, négy európai Szuperkupát és egy Adria Ligát nyert.

„A számok nem mondanak el mindent, Tibor különleges ember volt a vízben és a parton is, szerény, karizmatikus és elkötelezett. Viszlát, nagyszerű Tibor, a történelmünk egy részét te írtad, sosem felejtünk el!” – olvasható a megható búcsúztatóban.

A vízilabdás portál, a Total Waterpolo is beszámolt a szomorú hírről, hogy a sportág történetének egyik legkiválóbb játékosa nincs többé.

Az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb távozott most közülünk

– mondta Szécsi Zoltán, a háromszoros olimpiai bajnok csapattárs a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában.

Steinmetz Ádámmal 2004-ben, Athénban nyertek együtt olimpiát. A korábbi csapattárs mély fájdalommal és megdöbbenéssel értesült Benedek Tibor haláláról. „Bár tudtam hosszú ideje tartó súlyos betegségéről, de ismerve küzdeni tudását, mégis reméltem, hogy legyőzi azt. Nagy ajándéka az életnek, hogy ismerhettem:

először szurkolóként csodáltam a játékát, aztán ellenfélként fogtam a mérkőzésen, majd együtt állhattunk fel a dobogó tetejére.

Pályafutása és sportemberi hozzáállása példaértékű számunkra, és a következő generációknak. Tibi, legyen neked könnyebb fent, emléked megőrizzük, és örökké a szívünkben leszel!” – írta közleményében.

A teniszező Babos Tímea azzal az idézettel búcsúzott, amelyet mi is megosztottunk, és amely tökéletesen visszaadja, miért volt Benedek klasszis, egyben mindenki kedvence.

„Nyugodj békében, LEGENDA, hiányozni fogsz!” – írta Facebook-oldalán a 2012-ben lólengésben olimpiai aranyérmet nyerő tornász, Berki Krisztián.

„Egy legenda távozott. Reméltük, hogy ezt a csatát is megnyeri” – köszönt el Benedektől Rio párbajtőröző bajnoka, Szász-Kovács Emese.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó, Gyurta Dániel a magyar vízilabdázás sötét hetéről írt, arra utalva, hogy szerdán egy másik háromszoros olimpiai bajnok pólózseni, Kárpáti György hunyt el.

„Legendás család zseniális alakja; halhatatlan vízilabdázó, odaadó családapa, sziklaszilárd barát… Felfoghatatlan leírni is, hogy – egy hónappal a 48. születésnapja előtt – meghalt Benedek Tibor. Bár sportolóként és edzőként elért címeivel, elismeréseivel roskadásig tele a vitrin – kiragadva néhányat: háromszoros olimpiai bajnok, világ- és EB-aranyérmes, a Swimming Hall of Fame tagja, Budapest díszpolgára –,

elsősorban az embert gyászoljuk; azt az embert, aki medencében és medencén túli tetteiben is példát mutatott, aki imádott élni, aki soha, semmilyen helyzetben nem ismert lehetetlent

– írta megemlékezésében Budapest főpolgármestere, Karácsony Gergely.

A kommentátor Szujó Zoltán úgy fogalmazott, kevesen válnak már életükben legendává, Benedek ezen kevesek közé tartozott.

Kiemelt kép: MTI / Czagány Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik