Sport koronavírus

Hanga Ádám: Napokig az udvarra sem mehettünk ki

Szerdán folytatódik a márciusban a koronavírus-járvány miatt félbeszakított spanyol kosárlabda-bajnokság, a szezont egy 12 csapatos, zárt kapus valenciai minitornával zárják le. Ezen ott lesz Hanga Ádám és a Barcelona is, a Badalona ellen játsszák az első meccsüket. A magyar válogatott játékos a Nemzeti Sportnak azt mondta, ő kiváló formában van, többen is megjegyezték, hogy nem látták még ilyen jó erőben, de hogy ez élesben mire lesz elég, azt már nem tudja megjósolni. Eleve furcsa lesz, hogy nézők nélkül játszanak, illetve hónapok óta nem volt tétmeccsük.

Emellett még elég szigorú szabályok mellett folytatódhat csak a bajnokság.

Már napokkal ezelőtt megérkeztek Valenciába, azóta két koronavírusteszten is átestek, és végig a szállodában kell lenniük, amit Hanga luxusbörtönként jellemzett. A szobájukon és az éttermen kívül máshol nem tartózkodhatnak, az étkezés is macerás, nem nyúlhatnak az ételekhez, pincér szolgálja ki őket egyesével, egyéni kérések alapján, így elég körülményes az egész folyamat.

Én sokat olvasok, gondolkozom a jövőmön. Néhány napig még az udvarra sem mehettünk ki, cserébe a hallban tudtunk pingpongozni. Hétfő óta már javult annyit a helyzet, hogy egyszer, szervezetten, kimehetünk a szállodából egy sétára is.

A mérkőzéseken sem a kispadon ülnek majd, hanem a lelátón, másfél méterre egymástól, cserét csak a helyéről kérhet, és ha a labda két méternél messzebb pattan el a pályától, akkor meg kell várni, míg lefertőtlenítik és csak azután folytatódhat a játék.

Mindezek ellenére izgatottan várjuk a mérkőzéseket, ám nekem a legnagyobb aggályom nem a vírus vagy a bezártság, hanem a sérülésveszély. A legtöbb játékos három hét felkészülés után nincs és nem is lehet olyan fizikai állapotban, hogy kilenc nap alatt öt meccset lejátsszon… Okosnak kell lennünk, figyelni kell arra, ki mennyi időt van a pályán, s utána hogyan regenerálódik.

A valenciai tornán két hatos csoportban játszanak majd a csapatok, a Barcelona a Badalona után a Tenerifével, a Bilbaóval, a Malagával és a Baskoniával is összecsap, az első két helyezett jut majd tovább. A csoportmeccseket június 17. és 26. között rendezik, míg az elődöntők 28-án, a döntő pedig 30-án lesz.

Kiemelt kép: Joan Valls / Urbanandsport / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik