Sport

Súlyos szédüléssel küzdött, olimpiára készül a győriek kézikapusa

A télen kétszer is volt rohama, de február óta nem tud a jóindulatú helyzeti szédülésről (BPPV) Silje Solberg, a norvég kézilabda-válogatott Győrbe szerződő kapusa, akinek nagy vágya, hogy a koronavírus-járvány elmúlásával ott lehessen a jövő évi olimpián.

„Nagyon frusztráló, amikor az ember nem tudja, mikor indul újra az élet, hogyan tudunk edzenik, miközben csak feltételezzük, hogy lesz Európa-bajnokság és olimpia, amire fel kell készülni” – mondta Silje Solberg.

A norvég női kézilabda-válogatott első számú kapusa decemberben ott volt a vébén, ha minden a tervek szerint halad, akkor fél év múlva a dánokkal közös rendezésű Európa-bajnokságon is védhet, de számára az olimpia a fő cél, hiszen 2012-ben és 2016-ban lemaradt róla.

Az olimpia nagyon fontos, ez a fő prioritás. Évek óta azért küzdök, hogy ott lehessek

– nyilatkozta a világ- és Európa-bajnok kapus, aki a válogatott összetartásán, Kristiansandban gyakorol a héten.

Az elmúlt két szezont Siófokon töltő klasszis június 24-én csatlakozik a világ legjobb női klubjához, a BL-címvédő Győri Audi ETO KC-hoz.

Csak remélni tudja, hogy furcsa betegsége nem jön elő, az Aftenpostennek ugyanis elárulta, a télen kétszer is szenvedett jóindulatú helyzeti szédülésben – ezért nem védhetett a február 18-i, FTC elleni idegenbeli győzelemkor.

A BPPV néven ismert probléma a belső fül gyakori betegsége, amely bizonyos fejmozgások miatt szédüléshez vezet. A tipikus roham néhány másodperctől percekig tarthat, a betegnek olyan érzése van, hogy forog vele a világ. A forgásérzet erőssége változhat, gyakori kísérője a hányinger.

A betegség gyakorisága egyre nő az életkorral, és valamivel gyakoribb a nőknél, mint férfiakban. Ártalmatlan és leggyakrabban átmeneti probléma, de a visszaesés gyakori.

A télen kétszer is voltak gondjaim, de február óta nem tudok róla semmit. Ez jó. Ez olyasmi, ami bármikor felmerülhet, de lehet, soha többé nem tér vissza

– mondta Solberg, aki már megtanulta, milyen gyakorlatokat kell végeznie, amelyek segítenek, ha a tünetek ismét előjönnek.

Kiemelt fotó: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik