Sport

Térdre kényszerített fájdalom (x)

Hajlamosak vagyunk elkeseredni, ha megérezzük az idő múlásának nyomait a testünkön – főleg ezek fájdalommal kísért betegségek formájában jelentkeznek. Ám pont ilyenkor kell összeszedni minden energiánkat és szembeszállni az öregedéssel, a kialakult problémákkal. A legjobb módszer erre a sportolás és az egészséges táplálkozás.

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Mylan EPD Kft. szponzorálta.

Idősebbek körében ismert kifejezés az artritisz, az idő előrehaladtával ugyanis egyre nagyobb rá az esély, hogy ez a betegség felüti a fejét. Különböző formái vannak, köztük az oszteoartritisz a leggyakoribb.

Az első jelek

Az ízületek egyre merevebbé, az izmaink pedig egyre gyengébbekké válnak évről évre. Mitől alakulhat ez ki? Az artritisz, azaz ízületi gyulladás például lehet olyan degeneratív betegség következménye is, amelyben a csontvégeket fedő porc elkezd lebomlani, az érdessé vált felszín miatt a csontfelületek között súrlódás keletkezik. Ekkor jelennek meg az artritisz bizonyos fajtáinak tünetei. A csontokat borító és a sima mozgást biztosító porcréteg nélkül az ízület finom mozdulékonysága elvész és megmerevszik. Ehhez aztán bizonyos fokú fájdalom és gyulladás társul, ami komoly hatással lehet a mindennapokra. Az oszteoartritisz a betegség leggyakoribb formája, ami sokszor a teherviselő ízületeket támadja meg..

Árulkodó változások

Sok ízületnél alakulhat ki porckopás, de a térdízület nagyon gyakran esik áldozatul ennek a betegségnek. Mivel a járás szempontjából ennek az ízületnek kulcsszerepe van, nagyon fontos foglalkozni a betegséggel, ha megjelennek a térdízületi porckopás tünetei.

Mikor gyanakodjunk térdízületi gyulladásra?

• Reggeli ízületi merevség esetén, ha úgy érezzük, nehezen indulunk el.

• Az ízület nyomásérzékenysége is intő jel lehet.

• Az ízület mérsékelt fájdalma szintén nem utal jóra.

• Krepitáció, ízületi deformitás jelentkezésekor.

• Az ízület mozgásterjedelmének beszűkülése esetén.

 

Mi a megoldás?

·       A testmozgás mindenkire jótékony hatással van, de az artritiszben szenvedők esetén ez különösen igaz, hiszen erősíti az ízületek körüli izmokat, javítja a keringést és csökkenti a gyulladás káros hatásait. Kíméletesen kezdjük a sportot és a fokozatosság elvét követve alakítsuk ki az edzésrendet. Jobb, ha gyakrabban és kevesebbet mozgunk.

·       A kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás szabályainak betartásán kívül semmi dolgunk nincs annak érdekében, hogy szerveztünket a kellő tápanyaghoz juttassuk. Ajánlott növényi rostokban gazdag ételeket, sok gyümölcsöt és zöldséget (napi 5 adagot) az étrendbe betervezni, és kerülni kell a telített zsírokat.

·       A kutatások szerint a kalciumot, a D-vitamint és a vasat is szükség szerint érdemes lehet pótolni.

 

Hatékony segítség

A legmegfelelőbb segítség az ízületi gyulladás típusától és súlyosságától is függ, ezért a tünetekkel ajánlott szakemberhez fordulni. A térdízületi porckopás okozta gyulladás tüneteinek enyhítésére a glükozamin bizonyítottan hatásos – kimutatták, hogy csökkenti az ízületi kopással járó fájdalmat. Ezt a porcokban és az ízületi folyadékban található természetes vegyületet az ízület bizonyos sejtjei termelik az ízületek egészségének és megfelelő működésének fenntartása érdekében, azonban ahogy a porcok elkezdhetnek degenerálódni, szükség lehet rá külső forrásból is.A piacon a glükózamin többféle formája is megtalálható, de csak a kristályos glükozamin-szulfát esetében vannak kellően meggyőző bizonyítékok arra, hogy hatékonyan képes a porcdegeneráció tüneteit mérsékelni.A Dona filmtabletta vagy por ilyenkor nyújt segítséget: kristályos glükozamin-szulfát hatóanyagának köszönhetően kúraszerűen alkalmazva igazoltan csökkenti az enyhe és középsúlyos térdízületi artrózis okozta tüneteket. Enyhíthető vele a porckopás következtében kialakuló fájdalom, és szedésével késleltethető a térdízületi elváltozások megjelenése is. A Dona kúraszerű alkalmazása javasolt, melynek időtartama 3 hónap. Ez évente több alkalommal, 2 hónapos szünetek közbeiktatásával ismételhető meg.

 

A Dona 250 mg kemény kapszula, Dona 1500 mg por belsőleges oldathoz és a Dona 750 mg filmtabletta kristályos glükózamin-szulfát hatóanyagot tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszerek.

 

DON/MAY/20/06, lezárás dátuma: 2020.05.15.

További információ: Mylan EPD Kft., 1138 Budapest, Váci út 150., info.hu@mylan.com

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról

olvassa el a betegtájékoztatót

vagy kérdezze meg kezelőorvosát,

gyógyszerészét!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik