Sport

Visszavonul minden idők legsikeresebb pólóedzője

Ratko Rudic, a Pro Recco férfi vízilabdacsapatának vezetőedzője bejelentette, hogy távozik az olasz klubtól és végleg visszavonul.

A 71 éves szakember játékosként nem tudott feljutni a csúcsra, hiszen a jugoszláv válogatottal (amelyben 297 alkalommal szerepelt) csupán olimpiai (1980) és Európa-bajnoki ezüstöt (1977) és világbajnoki bronzot (1973) nyert.

Edzőként azonban kárpótolta az élet, öt ország nemzeti együttesét is irányította, amelyekkel

összesen négy olimpiai aranyérmet nyert: Jugoszláviával 1984-ben és 1988-ban, Olaszországgal 1992-ben és a horvátokkal 2012-ben.

Három különböző válogatottal is világbajnok lett (a jugoszlávokkal 1986-ban, az olaszokkal 1994-ben, a horvátokkal 2007-ben), de háromszor nyert Európa-bajnokságot, kétszer világkupát és egyszer világligát.

2018-ban fogadta el a Pro Recco ajánlatát, mert tetszettek neki Maurizio Felugo elnök ötletei.

„Ez egy fontos vízilabda-projekt volt, amely az eredmények és a játék fejlesztése mellett a sportágat belföldön, és a világ számára is igyekezett népszerűsíteni, próbáltunk a fiatalokba is invesztálni, valamint akadémiák létrehozásának előmozdítását céloztuk meg Olaszországban, a Bajnokok Ligája mérkőzéseit pedig különböző városokba vittük országszerte. Nagyszerű lépéseket tettünk minden szegmensben, de a BL-elődöntőnket elvesztettük tavaly Hannoverben” – idézte a szakember a Hosszabbitás.

A LEN kedden hivatalosan bejelentette, hogy lezártnak tekinti a 2019-2020-as európai kupasorozatokat, így a Reccónak pedig továbbra is várnia kell, hogy 2015 után ismét első legyen a BL-ben.

„A szezon leállításakor a világjárvány miatt ezek az álmok szétfoszlottak. Az edzői karrierem befejezéséről szóló döntés még azelőtt született, hogy a vészhelyzet kitört, és ezt közöltem Felugo elnökkel is.

Egy nagyszerű eredménnyel akartam befejezni a karrieremet, és egy másik szerepben elérhetővé tenni magam a klub számára, hogy hozzájáruljak a projekt megvalósításához

– tette hozzá.

Kiemelt fotó: KHALED DESOUKI / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik