Sport

A legjobb sportolók korábban meghalnak, mint az átlagemberek

A legjobb sportolók előbb meghalnak, mint a hétköznapi emberek, állapította meg egy német tanulmány, amelynek eredménye kényes kérdéseket vet fel a versenysport következményeivel kapcsolatban.

Gyakran emlegetjük a Pierre de Coubertinnek, a modernkori olimpiai játékok atyjának tulajdonított mondatot, miszerint nem a győzelem, részvétel a fontos. A legtöbb sportoló számára az olimpia a legfőbb cél, de lehet, túl magas árat fizetnek érte.

A Spiegel egy tanulmány eredményét hozta nyilvánosságra, amely szerint az olimpikonok korábban halnak meg, mint az átlagemberek. Sőt, a vizsgálat még továbbment: a olimpiai bajnok német sportolók előbb meghalnak, mint azok a sportolók, akik nem nyertek érmet a játékokon.

A tudományos munka szerzője Lutz Thieme, aki a koblenzi egyetemen sportmenedzsmentet és sportközgazdaságtant tanít. Ő maga is sportolt, az 1980-as években az SC Turbine Erfurt színeiben úszott.

Thieme az 1956 és 2016 közötti olimpiákon részt vett 6066 német sportoló halálozási rátáját hasonlította össze a teljes népességével, amelyből kiderült, hogy egy átlagember várható élettartama a nagyobb.

Cortina d’Ampezzo (1956) és Rio (2016) között 1959 nő és 4107 férfi sporttoló indult német színekben, közülük 2019. július 1-ig már 400-an (138 érmes) meghaltak.

Megállapította azt is, hogy az olimpiai résztvevők között a nők élettartama hosszabb, mint a férfiaknál. Meglepő módon a nyugatnémet olimpikonok korábban meghaltak, mint a keletnémetek.

Márpedig ha az olimpiai sikerek szignifikánsan magasabb halálesetet eredményeznek, akkor szerinte etikai és orvosi kérdések is felmerülnek.

Kiemelt fotó: Olivier MORIN / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik