Sport

Új szövetségi kapitányt keres a magyar hokiválogatott

Három idény után távozik a magyar férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról Jarmo Tolvanen.

„Megbeszéltük vele, hogy nem újítjuk meg a szerződését. Eredményes lehetett volna az együttműködésünk, de sok szerencsétlen körülmény befolyásolta ezt, hiszen a három világbajnokságból csak egyen tudott ott lenni. Az olimpia selejtezős továbbjutás siker, és 2018-ban is mindössze néhány másodpercen múlott a feljutás, még ha nem is a legjobb játékot nyújtotta akkor a válogatott” – mondta Vas Márton általános igazgató a szövetség hivatalos honlapján.

Jarmo Tolvanen 2017 nyarán vette át a férfiválogatott irányítását. Első szezonjában hazai rendezésű Divízió I/A világbajnokságon vezethette a csapatot, amely a feljutásról drámai körülmények között maradt le a britek ellen.

2019 tavaszán a finn szakvezető egészségi okok miatt nem tudott részt venni a kazahsztáni vb-n, míg az idei torna a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Az együttes februárban sikerrel vívta meg az olimpiai selejtezőt Nottinghamben, így még versenyben van a pekingi olimpiai szereplésért, az utolsó kört a tervek szerint augusztusban rendezik. Tolvanen első szezonjában az U20-as válogatottat is vezette, amely akkor kiesett a Divízió I/A-ból.

Vas Márton keresi a 64 éves finn szakember utódját, de a folyamatot befolyásolja a koronavírus-járvány, valamint az annak nyomán előállt gazdasági helyzet is.

Beszélgetéseket folytattam már az ügyben. Energiadús, sikerre éhes kapitányt keresek, aki ezt a hozzáállását át tudja ragasztani a válogatottra is

– közölte az ideális jelöltről.

Jarmo Tolvanen búcsúüzenetében azt mondta, élvezte a magyarországi munka minden egyes percét.

„Lehetőségem volt együtt dolgozni nagyszerű, a hokit szerető emberekkel, találkozni lelkes és szenvedélyes edzőkkel, és több kiváló játékost irányíthattam. Egy válogatottnál végzett munkának három fontos területe van: meccseket nyerni, megtalálni a megfelelő játékosokat, javítani a csapat teljesítményét. Mi mindhárom területen jól teljesítettünk az évek alatt. A győzelmi mutatónk pozitív. Nagyjából 60-70 játékost szerepeltettünk, közülük 15-20 újonc volt. A fejlesztés a klubcsapatokra tartozik, de mi is hasznos tapasztalattal szolgáltunk a játékosoknak. A nemzetközi rutin mindig nagy segítség a fejlődés útján. Nagy hangsúlyt helyeztünk arra, hogy a hokink aktívabbá váljon, különösen a támadójátékon változtattunk. Úgy vélem, előreléptünk a modern nemzetközi hoki felé. Az utolsó szezonra megtaláltuk az egyensúlyt ahhoz, hogy még sikeresebbek legyünk, ezt jól jelzi, hogy háromból két tornát is megnyertünk – és nemcsak az eredményekre, hanem a teljesítményre is gondolok.

A legnagyobb frusztrációt a legutóbbi két vb kihagyása jelenti számomra. Néha az élet nem igazságos.

A finn szakvezető számára a legemlékezetesebb a budapesti világbajnokság volt a hangulat miatt, amelyen 15 másodperc választotta el a csapatot a feljutástól. Emellett szívesen emlékszik vissza a nottinghami olimpiai selejtezőre is, és arra, hogy sikerrel zárhatta le a munkát a magyar válogatott élén.

Kiemelt fotó: jegkorongszovetseg.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik