Sport

Egy döntés, amely végzetes lehet a kézilabdázók számára

A Magyar Kézilabda Szövetség megkérdőjelezhető szezonlezárását követően az európai szövetség is vitatható döntést hozott: az EHF végrehajtó bizottsága pénteken törölte az egyenes kieséses szakaszt, és a csoportkör eredményei alapján döntötte el a Final Four összetételét. Így aztán a Telekom Veszprém ott lesz a december 28-29-i Final Fourban, a Mol-Pick Szeged pedig nem.

Bekerült a Bajnokok Ligája Final Fourjába a Veszprém
A győriek is megnyugodhatnak, sőt a magyar válogatottak sem jártak rosszul.

Egri Viktor, a Digi Sport riportere is véleményezte a helyzetet közösségi oldalán, többek között azt írta, ugyan a Final Four kölni két napja a EHF legfőbb bevételi forrása klubfronton,

de a következő szezon közepén tartandó „idei” Bajnokok Ligája férfi FF a legidétlenebb elgondolás kerek e világon.

De például azt sem lehet még tudni, hogy az új játékosok szerepelhetnek-e a tornán.

„A logikus az lenne, ha az új igazolások nem játszhatnának, de a régieket, akik pont nyáron távoznak vissza lehetne-e hívni? Hogy csak a Veszprém esetét vegyük: újként nem léphetne pályára Ligetvári, Maqueda, Corrales, Markussen és Siskarjov? És vissza lehetne-e hívni úgy, hogy nem is gyakorolt a csapattal több mint fél éve Mackovseket Szegedről, Terzicet Plockból, Paczkowskit Kielcéből, Gajicot Limogesból? Utóbbi esetben még a kérdésfelvetés is nevetséges, az előbbi pedig azt jelenti, hogy a következő szezon csapatával két BL-t lehetne nyerni, a 2019-20-assal pedig egyet sem.

A Final Four lehetetlenségéről talán ennél többet nem is kell írni, csak malmozva várni, hogy a pénzeszsák száját elkötő zsinórral a saját nyakát is szorongató EHF ellilult fejjel, milyen oxigénhiányos megoldást talál a nevezhető keretek kérdésére.”

De felhívta a figyelmet arra is, hogy egy decemberi négyes döntő másik szempontból is komoly hatást gyakorol.

„Ez az amúgy is végtelenül sűrű versenynaptár aspektusa. A két ünnep közötti időszakban szokták elkezdeni a férfi válogatottak a felkészülést a következő év eleji világversenyre, most akkor, december 28-29-én a legjobb játékosok egy része az FF-en szerepel. Nekik semmilyen pihenőidejük nem lesz az őszi rohanás végeztével, és az újévi előtt. De ez még hagyján. Az a hat európai válogatott, amely 2021 tavaszán olimpiai selejtezőn szerepel (Németország, Franciaország, Svédország, Szlovénia, Portugália és Norvégia) – és ellenfeleik – január 6-án és 9-én kvalifikációs meccseket játszik a 2022-es Eb-re, mert amikor a többi selejtezőt bonyolítják, éppen az olimpiai kijutással lesz elfoglalva.

Aztán január 14-től indul a világbajnokság, amelyen a legjobb csapatok 9 találkozón lépnek pályára. Könnyen kiszámolható: a mindenhol számító legjobb kézilabdázók 34 nap alatt 13 tétmeccset gürcölhetnek végig. A nemzetiségek alapján a Veszprémből Blagotinsek, Marguc, Tönnesen, Mahé, Nilsson érintett (de a június 16-i Eb-selejtező sorsoláson ez a szám tovább emelkedhet, attól függően, hogy kiket húznak az említett válogatottak ellenfeléül).

Ez a mérkőzésszám az emberkínzás kategóriájába tartozik, és végzetes lehet a játékosok számára.

Kiemelt fotó: Jürgen Fromme / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance

Ajánlott videó

Olvasói sztorik