Sport koronavírus

„Nem hiszem, hogy az olimpiát meg lehet rendezni jövőre”

Ivata Kentaro, a fertőző betegségek professzora egyelőre nem nagyon bízik abban, hogy a koronavírus-járvány miatt jövő nyárra halasztott olimpiát meg lehet majd rendezni.

Nem hiszem, hogy az olimpiát meg lehet rendezni jövőre

– hangsúlyozta egy hétfői telekonferencián a Kobe Egyetem professzora az MTI cikke szerint.

Kentaro nagyon pesszimista a jövő nyári rendezés kapcsán, és csak úgy tudná elképzelni, ha például nézők nélkül zajlanának a versenyek, vagy rendkívül korlátozott lenne a résztvevő országok száma.

„Rengeteg sportolót kell meghívni, számos helyről, ami nem igazán kompatibilis ezzel a fertőzéssel. Japán jövő nyárra képes lesz kezelni ezt a betegséget, de nem hiszem, hogy ugyanez a világon mindenütt így lesz” – magyarázta.

Az olimpia szervezőbizottsága és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábban kijelentette, kizárólag azzal számolnak, hogy 2021. július 23-tól augusztus 8-ig megrendezhető lesz az olimpia, nincs B tervük.

Devi Sridhar, az Edinburgh-i Egyetem professzora szerint a játékok jövő nyári megtartása azon múlik, lesz-e már addigra védőoltás a koronavírusra. Ali S. Khan, a Nebraskai Egyetem dékánja viszont úgy vélekedett, 15 hónap elegendő a közegészségügy számára, hogy ezt a problémát oltás vagy gyógyszer nélkül is kezelni tudja. Szerinte némileg át kellene gondolni az eseményt a versenyhelyszínek, a sportolók és a nézők szempontjából.

Az olimpiának körülbelül 11 ezer, a paralimpiának 4400 résztvevője lesz, őket rengeteg edző, sportvezető és szurkoló kíséri.

Zach Binney, az amerikai Emory Egyetem epidemiológusa szerint is meg kell várni a vakcinát egy ilyen jelentős esemény megrendezésével. A jövő nyári időpontot túlságosan optimistának tartja, és mint mondta, védőoltás nélkül a tömegben minden egyes ember kockázatot jelent, vagyis 50-100 ezer ember előtt versenyeket, mérkőzéseket rendezni óriási kockázat. Binney azt várja, hogy a vakcina 2021 végére készülhet el. Leszögezte,

az olimpia egyedülállóan kockázatos esemény lenne, komoly fenyegetést jelentenének a fertőzött területekről Japánba érkező, majd onnan hazautazó személyek.

Az epidemiológus szerint az lenne a legbiztonságosabb, ha a sportolók már négy-hat héttel az olimpia előtt Tokióba érkeznének, és mielőtt az olimpiai faluba mennének, két hétig szigorúan elszigetelnék őket, így a falu vírusmentes karanténövezetté válna.

Jason Kindrachuk, a kanadai Manitoba Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője azt reméli, hogy a vakcina egy év múlva rendelkezésre áll majd, de figyelmeztetett, hogy az emberek beoltása időbe telik, ráadásul idő kell ahhoz is, hogy a szervezet hatékony védelmet alakítson ki a fertőzéssel szemben. Meglátása szerint ha az oltás addig nem készül el, a szervezők akkor is képesek megtartani a játékokat, ha rugalmasak, és jól felkészültek.

Japán hivatalosan 12,6 milliárd dollárt költ az olimpiarendezésre, bár a kormány ellenőrzőtestülete a kétszeresére becsüli az összeget. A halasztás további 2-6 milliárd dollárt emészt fel.

Kiemelt kép: CHARLY TRIBALLEAU / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik