Sport lineup

A dobás, ami után Mike-ból Michael Jordan lett

A fehérorosz focibajnokságon és a magyar erőemberek versenyén kívül szinte teljesen leállt a világ sportélete, így a legerősebb kosárlabdaliga, az NBA is szünetel és egyelőre megtippelni sem lehet, mikor folytatódhat a szezon, ha egyáltalán be lehet majd fedezni. Ebben a sportmentes időszakban kis gyógyírt jelent a nosztalgiázás, le lehet porolni pár legendás meccset, mint például az észak-amerikai egyetemi kosárlabda-bajnokság 1982-es döntőjét is.

Ezen dobta be azt a kosarat Michael Jordan, ami végül elindította a legendává válás útján.

Jordan 1982. március 29-én még csak 19 éves volt és az első évét taposta a North Carolina egyetemi csapatában. A döntőig jutottak, ahol Georgetownnal játszottak, a rivális 62-61-re vezetett. Egy oldalvonali bedobás után – természetesen – Jordanre játszották ki a figurát szűk 20 másodperccel a vége előtt, aki be is dobta a távoli tempót, a North Carolina pedig 63-62-re megnyerte a hihetetlenül szoros meccset. Sok nagy dobása volt a legendának karrierje során, de erről ő maga is úgy nyilatkozott, hogy kulcsfontosságú volt.

Akkor született meg Michael Jordan. Addig csak Mike voltam, de azzal a dobással egy pillanat alatt Michael Jordanné váltam.

És ez a Michael Jordan valóban tovább vitte magával a győztes mentalitást, mert amellett, hogy minden idők legjobb és a sportágra a legnagyobb hatást gyakorló kosárlabdázója volt, nem veszített döntőt a karrierje során. A Chicago Bullsszal az NBA-ben hatból hat agydöntőt nyert meg, míg az amerikai válogatottal az olimpiákon kettőből két aranyérmet nyert – az egyiket még egyetemi játékosként, 1984-ben.

Michael Jordan meccsenyerő dobásai, természetesen az 1982-essel kezdve:

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik