Szilágyi Liliána: Ki vagyok én, hogy magamat sirassam a koronavírus miatt?

Az úszás iránt érdeklődőket már jó ideje foglalkoztatja a kérdés, vajon a nőknél ki képviseli majd Magyarországot a tokiói olimpián 200 pillangón. A verseny óriási, itthon akár mini világbajnoki döntőnek is beillene ez a szám, hiszen négy favorit is van – a 2019-es kvangdzsui világbajnokság győztese, Kapás Boglárka (2:06,78), Hosszú Katinka, a 2013-as és a 2017-es vb-bronzérmese (2:05,59, illetve 2:06,02), Szilágyi Liliána, a 2014-es ifjúsági olimpia győztese, illetve a 2016-os felnőtt Európa bajnokság ezüstérmese (2:06,59, és 2:07,24) és Jakabos Zsuzsanna, aki Szilágyit is megelőzve harmadik helyen áll pillanatnyilag a kvalifikációs ranglistán 2:07,48-al. Közülük csak ketten úszhatnak Tokióban. Interjú Szilágyi Liliánával, aki Shane Tusup edző irányításával ebben a háziversenyben és Tokióban is az élre vágyik ugyan, de jelen állás szerint a járvány miatt hoppon marad.

Tavaly október 1-jén jelentette be, hogy pikáns módon Hosszú Katinka korábbi férje, Shane Tusup irányításával készül a tokiói olimpiára. Hogyan találtak egymásra?

2012, az első olimpiám óta figyeltem hogyan dolgozik Shane. Tisztában voltam vele, ő is figyelt engem, mint edző a konkurenciát. Az évek alatt olykor beszélgettünk úszásról, technikáról, de semmi több. Amikor tavaly hallottam, hogy edzői karrierje folytatása mellett döntött, gratuláltam neki.

Facebookon?

Majdnem – Instagramon írtam rá. Aztán szó szót követett. Tény, sokszor eljátszottam a gondolattal, milyen lehet vele dolgozni. Az élet úgy hozta, hogy októberben realizálódhatott az álmom.

Nem sok jót jósoltak a kapcsolatuknak: az olasz Ilaria Cusinato novemberben, Bujdosó Zsombor idén januárban elégelte meg a közös munkát a keménykezűnek és kemény hangúnak ismert Shane Tusuppal. Szilágyi Liliána meddig tart ki?

Valóban sokan kétkedve fogadták, hogy beszálltam ebbe a projektbe, de mindenképp tisztáznék valamit. Shane és az én személyiségem egy valamiben tökéletesen hasonlít egymásra: mindketten szenvedélyesek, jellemzően impulzívak vagyunk, de a többség ezt félreértelmezi.

Nem lehet, hogy pont ezért fogadták többen is kétkedéssel a párosukat, jósolták a közös munkát kérészéletűnek?

Lehet, de nem lesz igazuk.

Az amerikai edző mégiscsak úgy vonult be a magyar köztudatba, mint aki nagyon érti a szakmáját, de brutál kemény edzéseket tart és olykor kendőzetlenül kemény, legfőképp hangos szavakat fogalmaz meg kritikaként a tanítványa felé.

Valóban irdatlan keményen edzünk. Amiről korábban azt hittem intenzív munka, az Shane-nél még a bemelegítést sem éri el. Viszont a másik állítást cáfolom. Eleinte vártam, hogy lesz egy-egy kirohanása, ehhez képest a parton harmonikus, már-már burokszerű edzéseket vezényel, ahol minden momentum tervszerű. Egyetlen hangos szó nincs, különösen nem negatív irányban.

Meglep, hiszen a magyar média Tusup számos performanszáról beszámolt. Tanult a kritikákból?

Rákérdeztem, hogy miért csinálta azokat a kirohanásokat. Azt válaszolta, azért, mert úgy érezte, ahhoz, hogy az adott pillanatban kihozza a maximumot Katinkából, épp arra volt szüksége.

2014-ben, az ifjúsági olimpián, nem egészen 18 évesen úszta élete legjobb idejét 200 pillangón (2:06,59, aranyérem). Akkoriban évek óta Turi György edzéseit látogatta. A szakemberek állították, megszületett az új Pillangókisasszony, már a 2016-os olimpiára fényes érmet vizionáltak. Aztán 2015-ben valami eltört.

2016-ban ezüstérmet nyertem az Eb-n, és azóta is számos döntőt úsztam világversenyen.

Szilágyi Liliána a 100 méteres pillangóúszás előfutamában az úszó, műugró és szinkronúszó Európa-bajnokságon a London Aquatics Centerben 2016. május 19-én. MTI Fotó: Kovács Anikó

Valóban, de a hazai rendezésű 2016-os ezüstéremmel záródó londoni Eb-n sem sikerült 2:07 alatt célba érkeznie 200 pillangón.

Tény. Idő tekintetében az áttörés hat éve várat magára. Sokan azonban nem tudják, mi miért történt. 2016-ban olyan helyzetbe kerültem, hogy nagyon hirtelen fel kellett nőnöm.

Milyenbe?

Arról nem beszélünk. Majd a könyvemben megjelenik, ha megírom. Elégedjen meg annyival: az elmúlt három év útkereséssel telt, ami viszont hozzájárult a felnőtté válásomhoz.

Azt vágja fejből, hány edzőt fogyasztott el az elmúlt öt évben?

Így hirtelen? Fogalmam sincs. Egy-két embert nem is számítok annak, mert csak tűzoltásra ugrott be. De fontos; az edzőket nem mindig önszántamból cseréltem.

Akkor segítek: öt olyan szakemberrel dolgozott, akit mindenki jegyez.

Pályafutásom alatt talán Turinál dolgoztam eddig a legkeményebben. Vele alakult ki a legjobb edző-tanítvány kapcsolatom, neki nagyon hálás vagyok. Nyilván ez is kellett ahhoz, hogy életem eddigi legjobbját nála úsztam. Na, ő pont az az edző, akit nem önszántamból hagytam el. Fejem fölött hozták meg azt a döntést. De bárhogy is alakult, nézzük mindennek a jó oldalát: a sok edző mellett annyi mindent láttam, hogy ma már tudom, mire, kire van szükségem. Ez a tapasztalás is kellett ahhoz, hogy értékelni tudjam Shane munkáját.

Turi óta miért nem talált olyan edzőt, aki ki tudta volna hozni a maximumot a vitathatatlanul tehetséges, de a nyilatkozatai alapján mintha kissé öntörvényű lányból?

A sportszerető érdeklődő csak azt látja, hogyan teljesítek, majd utána még 180-as pulzussal miként nyilvánulok meg a medenceparton. Természetesen sportolóként ismernek. Azt csak kevesen tudják, az elmúlt években gyakran kerültem olyan helyzetbe, ahol első sorban az életben kellett helytálljak. Ezért az úszás maximum mentsvárat jelenthetett.

Holott a sport normál esetben örömforrás. Számomra az életemmel kapcsolatos önkifejezési eszköz. Ha az ember nem találja meg benne az élvezetet, akkor csak eredménycentrikus robottá válik. Csak csinálod szívtelenül, mindenfajta érzelem és szeretet nélkül.

Olykor ebből is kipréselhető valami jó, de a jó a világszínvonalúhoz kevés. Az igazán extrához, a nagy durranáshoz több kell. Amiatt kerestem folyton az új impulzusokat, hátha találok olyat, aki visszahozza a szívemet.

Tusup miben más, mint a többi?

Érzelemdús, szenvedélyes.

Meg munkamániás. Mennyit edz?

Napi nyolc órát. Ennyit soha nem tettem bele, főleg nem ennyire intenzíven. Normál esetben reggel 5-5.30-kor kezdünk három óra kondival.

Fotó: Kovács Tamás / MTI

A kondi mit takar?

Erősítés, nyújtás, súlyzós, funkcionális gyakorlatok, amelyek kifejezetten a pillangóra, az ahhoz szükséges technikára, izmokra vannak kihegyezve.

Utána?

8-9 között folytatjuk és délelőtt két órát, 5-6 kilométert úszom. Specifikusan és elég intenzíven. Utána pihi, ebéd, alvás. A délután megint attól függ, hogy mikor van pályánk. Ideális esetben 4-7 között újra cirka 5-6 km következik.

Kiemelte: ideális esetben. Mit jelent a nem normál eset?

Az edzésbeosztásunkat az befolyásolja, hogy mikor kapunk pályát. Tavaly előfordult, hogy hajnali háromtól súlyzóztunk, mert reggel 6-8 között jutott sáv az egri Bitskey Aladár Uszodában.

Elég brutálisan hangzik. Meddig bírta?

Csak öt, de szörnyen fájdalmas hét volt. Ez tényleg próbára teszi az embert, hamar kiderül mennyire akarja a sikert.

Ha viszonyítási alapnak tekintjük a Turi Györgynél eltöltött időszakot, úgy ott többet vagy kevesebbet úszott?

Métertávban többet, de kevésbé intenzíven.

Shane Tusup munkájának látható eredményeként január közepén a FINA Bajnokok Sorozatban 2:08.37 perces idővel megelőzte Hosszú Katinkát (2:08.56) és a 200 pillangó aktuális világbajnokát, Kapás Boglárkát is (2:09.91). A győzelmet, ahogy a többiek is edzésből aratta, viszont úgy, hogy decemberben még betegeskedett. Hogy élte meg?

Részsikerként. Egyben fontos visszajelzés, miszerint kezd beérni a munka, amit beletettünk. Úgy készültem rá mentálisan, úgy álltam oda a rajtkőre, hogy amit pillanatnyilag tudok, azt kiúszom magamból, aztán hogy ez mire elég, az eldől.

Shane nem utazott el önnel. Ha ott van, jobban ment volna? Egyáltalán mit tesz hozzá Tusup a mentális felkészüléshez?

Számíthatok rá bármiben. Hatalmas erővel tartja a hátamat.

Jelen pillanatban még úgy készül mindenki, hogy lesz olimpia. Viszont az elmaradó országos bajnokság miatt már nem változhat az a válogatási ranglista, amelyen negyedik és csak az első két helyezett képviselheti 200 pillangón Magyarországot Tokióban (lásd alul a keretest). Sajnálja, hogy elmaradt az ob?

Az elmúlt hetekben az egyre aggasztóbb hírek ellenére úgy terveztünk, hogy nem terveztünk. Csináltuk a programunkat az eredeti terv szerint és persze kár, hogy nem úszhatunk, remek formában érzem magam.

De ki vagyok én, hogy magamat sirassam a koronavírus és az elmaradt ob miatt? Szemünk előtt zajlik a történelem, a vírussal küzd a világ – ez mindent felülír, mindennél fontosabb.

Most meg annyira friss az ob bizonytalan ideig történő elmaradásának a híre, hogy tartalmasabban még nem is beszéltünk a hogyan továbbról.

Hogy lehet ebben a helyzetben készülni?

Sehogy, az embernek egyben kell tartania magát. Első az egészség.

Edzeni, bizakodni lehet?

Egyelőre igen, még tudunk uszodába menni. De Shane megnyugtatott, ha nem lehetne, azt is megoldanánk. Szerencse, hogy ő van mellettem, mert hatalmas támaszt jelent. Ettől még persze továbbra is várom, hogy mikor tudjuk összemérni a tudásunkat. Most elmaradt az ob, de remélhetőleg lesz alkalmunk rá, hogy megvívjuk a csatánkat a medencében.

Fotó: Illyés Tibor / MTI

Tételezzük fel, hogy elmúlik a koronavírus miatt szükségszerűen kihirdetett veszélyhelyzet, változik a válogatási elv és két hónap múlva bepótolják az országos bajnokságot. Létezik számszerűsíthető cél, amilyen idő ahhoz kell, hogy benne legyen a kettőben?

Hogy Katinkát, vagy Bogit megelőzzem, újra 2:07 alatt, lényegében egyéni csúcsot kellene úsznom.

Az viszont az olimpián kevésnek tűnik az üdvösséghez.

Ott az éremhez nyilván 2:06 alatti idő kell.

Shane ezt elérhetőnek tartja?

Nyilván annak tartjuk, mert egyébként nem dolgoznánk együtt.

Dr. Sós Csaba elmondja, jelen állás szerint ki úszik Tokióban 200 pillangón

Megkértük Dr. Sós Csaba szövetségi kapitányt, hogy az igencsak komplikált helyzetben magyarázza el a válogatási elvet, illetve azt, mi várható a következő hónapokban.

 

„Az olimpiai csapathirdetés alapját a 2019.03.01. és 2020.03.28. között úszott időeredmények képezik. Ebben nyilvánvalóan meghatározó szerepe lett volna az elhalasztott magyar bajnokságnak, hiszen ez az utolsó olyan verseny, ahol javítani lehetne az egyéni időkön, ezzel egyszersmind változtatni a kialakult erősorrenden is. A nőknél 200 pillangón ez momentán így néz ki:

 

  1. Hosszú Katinka 2:06,62
  2. Kapás Boglárka 2:06,78
  3. Jakabos Zsuzsanna 2:07,48
  4. Szilágyi Liliána 2:07,67

 

Figyelembe véve, hogy jelen állás szerint nincs mondás arról, hogy elmaradna az olimpia, Hosszú és Kapás úszhatna  Tokióban 200 pillangón” – fogalmazott a kapitány.

 

Tudni kell azonban, az olimpiai program szerint július 29-én délelőtt előbb a női 200 pillangó elődöntőjét tartják, majd két eredményhirdetés és a közé beékelt férfi 200 mell elődöntő után kerül sor Hosszú Katinka legerősebb versenyszáma, a 200 vegyes döntőjére. Így korántsem biztos, hogy Katinka bevállalja a 200 pillangót. Mivel háromszoros olimpiai bajnokról beszélünk, ezúttal is a versenyző dönt, bevállalja-e ezt a kockázatot, vagy sem. 2016-ban Hosszú először úgy határozott igen, aztán Rióban mégis visszalépett a 200 pillangó előfutamtól – akkor ranglista harmadikként Jakabos maradt hoppon.

 

Tehát jelen helyzetben, ha Hosszú március 28-ig nyilatkozik arról, hogy nem vállalja Tokióban a 200 pillangót, úgy helyére a ranglista harmadik Jakabos ugrik be – mert ez a sorrend.

 

Szilágyinak akkor van esélye legerősebb számában, azaz 200 pillangón Tokióban rajtkőre állni, ha a NOB úgy dönt, elhalasztja, más időpontban rendezi meg az olimpiai játékokat – lássuk be, erre azért van esély – és a kapitány emiatt az edzőbizottság egyetértésével úgy dönt, hogy figyelembe véve az új helyzetet, megváltoztatja a válogatási feltételeket, meghosszabbíthatja a válogatási időszakot és új versenyt írhat ki, amely alapján hasonló védettséget lehetne szerezni,  mint amilyen jelenleg Hosszúnak és Kapásnak van.

 

Ha marad minden az eredeti terv szerint, úgy Szilágyi Liliánának maximum 100 pillangón van esélye – ott csak Jakabosnak van B-szintje, másnak nincs, és mivel B-szinttel nincs védettség, nyitva marad március 28. után is a versengés –, illetve lehetősége van, hogy váltóban is odaérjen az utazók közé.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu