Sport koronavírus

A nap, amely teljesen megváltoztatta a sportvilágot

A koronavírus-járvány miatt már eddig is folyamatosan halasztottak el sporteseményeket, fejeztek be idő előtt bajnokságokat, de pénteken 24 óra talán több súlyos döntést kellet meghozni, mint addig bármelyik napon.

Minden topliga áll

Amíg labdarúgásban a magyar terminátorok dacolnak a vírussal (igaz, zárt kapuk mögött), pénteken Nagy-Britanniában április 3-ig minden profi bajnokságot felfüggesztettek, azaz az angolok mellett az északírek, a skótok és a walesiek sem lépnek pályára.

Tényleg csak az NB I marad: a Bundesligában sem fociznak
Az utolsó topliga volt, amelyik még kitartott.

Határozatlan időre felfüggesztették a francia labdarúgó-bajnokság első és másodosztályának küzdelmeit, majd az európai topbajnokságok közül utolsóként a Német Labdarúgó Liga is úgy döntött, hogy felfüggeszti a Bundesliga első és másodosztályának küzdelmeit.

Lefújták a bolgár-magyar Eb-selejtezőt
Döntött a bolgár parlament.

Az UEFA minden jövő heti nemzetközi kupamérkőzést elhalasztott, a bolgár parlament vészhelyzetet hirdetett, így nem rendezik meg az eredeti időpontban, március 26-án a bolgár-magyar Eb-pótselejtezőt.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség ehhez kapcsolódóan a péntek esti közleményében azt ajánlotta, hogy márciusban és áprilisban valamennyi nemzetközi mérkőzést halasszák el.

Halasztott kézis események

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség a koronavírus-járvány miatt pénteken elhalasztotta a férfi és a női olimpiai selejtezőtornákat, közte a magyarországi női viadalt is, amelyet a jövő héten péntektől vasárnapig rendeztek volna Győrben.

Április 12-ig szünetelnek az európai kézilabdakupák, illetve a járvány miatt elhalasztották a magyar női kézilabda-válogatott Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőit, valamint a Telekom Veszprém férficsapatának negyeddöntő-visszavágóját a SEHA Ligában.

Európában rajtolhat az F1

Forma-1-ben törölték a hét végi szezonnyitó versenyt, az Ausztrál Nagydíjat, majd a napő folyamán a vezetők – egyeztetve a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA), valamint a bahreini és a vietnami szervezőkkel – úgy döntöttek, hogy elhalasztják a jövő hétvégére tervezett bahreini és az április első hétvégéjére kiírt vietnami futamokat.

Az idény május végén, Európában kezdődhet meg.

A Formula E két hónapra szóló szünetet jelentett be, miután egyeztetett erről a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA). Ennek eredményeként nem lesz verseny Párizsban, Rómában, a kínai Sanyában, valamint Jakartában. A Formula E irányítói azt remélik, hogy a sorozat júniusban, vagy júliusban folytatódhat.

Elhalasztották a Girót

Délelőtt biztossá vált, hogy nem rendezik meg Magyarországon a Giro d’Italia idei első három szakaszát, de délután a szervezők bejelentették, az egész országúti kerékpáros körversenyt elhalasztják.

A magyar szakaszok törlése után a komplett Girót eltolták
Az új időpontról áprilisban dönthetnek.

Marty Walsh polgármester bejelentése szerint szeptember 14-re halasztották az eredetileg április 20-ra kiírt Boston Marathont, míg az áprilisi 26-i londoni maratonit október 4-re helyezték át. Korábban a barcelonai, a párizsi, a manchesteri és a brightoni klasszikus távú utcai futóversenyt is őszre napolták.

A rendező Budapest Sportiroda (BSI) hasonló döntést hozott az április 4-5-re tervezett Vivicittá városvédő futással kapcsolatban.

Európa csendes…

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége szombattól korosztályra való tekintet nélkül minden versenyrendszerét felfüggesztette.

Drasztikus döntést hozott a magyar kosárszövetség
A meccsek a kormányrendelet betartása mellett sem bonyolíthatóak le.

A Magyar Jégkorong Szövetség úgy határozott, hogy valamennyi – utánpótlás, női és amatőr – bajnokság további mérkőzéseit azonnali hatállyal törli, illetve nem javasolja a csoportos edzések megtartását, helyette egyéni edzéstervek összeállítását tanácsolja. A nemzetközi szövetség (IIHF) döntése értelmében elmaradnak az U18-as világbajnokságok, köztük a magyar érdekeltségű divízió I/A torna, amit az olaszországi Asiagóban rendeztek volna.

A Magyar Röplabda Szövetség döntése értelmében április 3-ig minden mérkőzést elhalasztanak a sportágban. A döntés minden felnőtt és korosztályos bajnoki és kupamérkőzésre vonatkozik.

A Magyar Tollaslabda Szövetség péntektől határozatlan ideig felfüggesztette a hazai versenyeket minden korosztályban és kategóriában. A nemzetközi szövetség a közeljövő számos viadalát, köztük a kanadai olimpiai kvalifikációs versenyt törölte.

A Nemzetközi Asztalitenisz Szövetség április végéig minden tornát lemondott és a jövő héten közli, hogy mi lesz a sorsa a májusra kiírt hongkongi és kínai versenyeknek. A március végére tervezett puszani csapat-világbajnokságot már korábban elhalasztották.

Az Európai Kosárlabda Szövetség (FIBA Europe) a klubszezon végéig felfüggesztette a női Euroligát, Európa Kupát és Euro Kupát, így a hátralévő mérkőzéseket nem játsszák le.

Az év első úgynevezett major golfversenyének szervezői is a halasztás mellett döntöttek. A Mastersre az egyesült államokbeli Augustában került volna sor április 9-12-én.

Kiemelt fotó: Jared C. Tilton/Getty Images/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik