Sport

Marosi Ádám előhúzott valamit a régi énjéből

A Honvéd öttusázója tizenkét éve van a világ élvonalában. 2009-ben egyéni-, és csapat öttusa-világbajnoki címet nyert Londonban, majd 2012-ben, szintén az angol fővárosban az olimpián is felállhatott a dobogó harmadik fokára és egy évvel később Lengyelországban egyéni Európa-bajnok lett.

A sportszerető közvélemény úgy emlékezhet rá, mint a magyar sportoló, akinél jobban még senki sem örült olimpiai bronzéremnek. Valahol Marosi széles mosolya óta könyveltük el, hogy nem csak az arany számít, a magyar sportnak meg kell becsülnie az érmeseit, helyezettjeit is immár.

A már 36. életévét taposó öttusázó világkupát is hat éve nyert utoljára, ám szombaton Kairóban megmutatta, bár az elmúlt évben az eredmények ugyan már nem olyan rendszerességgel jöttek, ahogy maga vagy más várta volna tőle ekkora rutinnal, de korai lenne még leírni –

kiegyensúlyozott teljesítménnyel, kiváló vívással megnyerte meg az öttusázók idei első világkupa-versenyét.

Marosi a 200 méteres úszásban 2:05.69 perccel a hetedik legjobb időt érte el, a körvívásban kiemelkedően szerepelt, 28 ellenfelét győzte le és csak héttől kapott ki, majd a bónuszvívásban – utolsóként pástra lépve – ugyancsak megnyerte párharcát, ezzel két szám után nagy fölénnyel az élen állt, 32 ponttal előzte meg az akkor második helyezett orosz Alekszandr Lifanovot.

Lovaglásban két verőhibával és minimális időtúllépéssel 285 pontot ért el, amivel megőrizte első helyét. A lövészetekkel megszakított 4×800 méteres futásnak 25 másodperccel hamarabb vághatott neki, mint a három szám után a második helyre felzárkózó egyiptomi Mohanad Saban. Végül tekintélyes előnye birtokában úgy is magabiztosan győzött, hogy a kombinált számban 11:24.20 perccel a 22. eredményt érte el.

Ez egy remek befejezése volt egy nagyszerű napnak. A selejtező nehéz volt számomra, mert nagyon rosszul ment a vívás. Most megpróbáltam erre odafigyelni, és nagyszerűen sikerült. A lovaglásom miatt kicsit szomorú vagyok, de végül is nyertem, és ez csodálatos. Legutóbb 2014-ben, Kecskeméten nyertem világkupát, nagyon sokat, hat évet kellett várni az újabb győzelemre

– nyilatkozott a nemzetközi szövetségnek a célba érkezést követően.

A csütörtöki selejtezőből, melyben 91-en indultak, Regős Gergelynek nem sikerült döntőbe jutnia, míg Bereczki Richárd a fináléban 25., Kardos Bence pedig 26. lett.

Az egyetlen üröm az örömben, hogy Marosinak még nincs olimpiai kvótája és ez a győzelem sem biztosítja számára a tokiói repülőjegyet.

Az olimpiára idén közvetlenül már csak az öttusa világbajnokságon lehet kvótát szerezni – a nőknél és a férfiaknál is hármat -, majd az ötkarikás mezőnyt a világranglistáról töltik fel. Úgyhogy annyit azért elért Kairóban, ha a vb nem sikerülne, úgy a kedvező vk-pozíció kiharcolásával és további jó vk-eredményekkel esélye nyílhat az olimpiai részvételre.

Kairó, öttusa világkupa, férfi egyéni, eredmény

1. Marosi Ádám 1470 pont
2. Dzsun Vung Te (dél-koreai) 1460
3. Arthur Lanigan-O Keeffe (ír) 1454
…25. Bereczki Richárd 1375
26. Kardos Bence 1371

Pénteken, a női döntőben Guzi Blanka 18., Alekszejev Tamara pedig 27. lett. Vasárnap a vegyes váltók küzdenek egymással.

A vk-sorozat március végén Szófiában folytatódik, ahol pár nappal később, április első hetében még egy viadalra sor kerül. A negyedik verseny Budapesten lesz április, május fordulóján, majd május közepén következik a döntő – jelen állás szerint – Szöulban.

A magyarok közül eddig Kovács Saroltának és Demeter Bencének van kvótája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik