Sport

Illegális terhességi tesztekkel vádolnak egy kézilabdaklubot

Illegális orvosi vizsgálatok elvégzésével gyanúsítja Nantes Atlantique Handball női csapatát a franciaországi Profi Kézilabdázók Szervezete (AJPH), de a klub mindent tagad.

Nantes-i hírességek

A francia női kézilabda-bajnokság 3. helyén álló Nantes Atlantique Handball keretben olyan neves játékosok szerepelnek, mint a francia válogatottól jól ismert Camille Ayglon-Saurina, Paule Baudouin és Blandine Dancette, a dán Stine Bodholdt, illetve a korábban Debrecenben is megfordult Lotte Grigel vagy a spanyolok vb-ezüstérmes átlövője, Alexandrina Cabral.

Botrány tört ki a francia női kézilabda-bajnokságban, miután a Profi Kézilabdázók Szervezete (AJPH) csütörtökön sajtóközleményt adott ki, amelyben kijelentette, hogy egy meg nem nevezett klub a játékosok beleegyezése nélkül elvégezte a béta-HCG-szint elemzését, amelynek célja a terhesség kimutatása.

A Daniasport.hu beszámolója alapján az AJPH azt írta, az ilyen típusú ellenőrzés teljesen illegális és nem csupán a játékosok magánéletét, de az intimitást is megsérti.

A France Télévisions közszolgálati tv sportcsatornája meg is nevezte a Nantes Atlantique Handball csapatát, ezt követően Arnaud Ponroy klubelnök azt mondta, a kézisek tisztában voltak a tesztelésükkel.

Teljesen ostoba és becstelen a játékosok szakszervezete! Természetesen a teszteket a játékosok beleegyezésével végezték el

– nyilatkozta.

Hozzátette, a csapatorvos, Thibaut Berlivet szeretett volna tisztában lenni a kézilabdázók terhelhetőségével és azzal, milyen gyógyszerekkel kezelheti őket betegség esetén.

A klub péntek délután megbeszélést, majd sajtótájékoztatót tartott.  Ponroy megismételte korábbi kijelentését, miszerint valóban voltak vizsgálatok, de azok nem voltak illegálisak.

A vizsgálatokat a játékosok beleegyezésével végezték. Az orvos a lelkiismerete szerint járt el

– erősítette meg.

A kézilabdázók nevében Camille Ayglon-Saurina elmondta, tudtak a vizsgálatról, azt azonban már a csapatkapitány Léa Lignieres tette hozzá, hogy elképzelhető, hogy néhány légiósnál akadhattak értelmezési problémák.

Az elnök a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy azt fontolgatja, panaszt tesz az AJPH ellen.

Egy botrány már volt a szezonban

A szezonban egy botrány már megrázta a női kézilabdázás világát: a román Corona Brasov-nál kiderült, hogy a játékosok intravénás lézerkezelésen vettek részt. A sérülésekből, kimerültségből felépülést elősegítő kezelést tiltja a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) szabályzata. A klubot előbb az európai szövetség kizárta az EHF-kupából, majd a román szövetség is lépett, 19 játékost felfüggesztett, a csapatot pedig kizárta a román élvonalból.

Kiemelt fotó: Loic VENANCE / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik