Sport lineup

Amiről a világ többi csapata csak álmodik: 2001 óta mindig telt ház előtt játszanak

Sokféleképpen le lehet mérni egy csapat sikerességét. A legegyszerűbb persze a bajnoki címeken, a megnyert meccsek számán keresztül vizsgálni, de ugyanilyen fontos az is, mennyire eladható az adott klub. Európában például mindenki csodálja a Borussia Dortmundot, amely évről évre nyeri a labdarúgás látogatottsági versenyét stabilan 80 ezer feletti nézőszámával. És az NBA-ben szereplő Dallas Mavericks is kifejezetten kelendő áru.

Ez a kosár is megmutatja, miért van mindenki elájulva Luka Doncictól
Egy ilyen dobásból alighanem csak ő képes betalálni.

Még csütörtök hajnalban verte a Dallas hazai pályán a Sacramentót 130-111-re a többi közt Luka Doncic egészen szürreális kosarával. Ahogy azt a franchise-nál már megszokták, ezúttal is tele volt a csarnok, 19 ezer 842-en voltak a lelátón.

Ez a mostani zsinórban a 815. olyan meccs volt, amikor minden jegyet elkelt.

A Crazy Stats szerint a sorozat 2001. december 15-én kezdődött, azóta nem volt olyan alapszakasz- vagy rájátszás-mérkőzés Dallasban, amelyen ne lett volna telt ház. A korábbi rekordot a Portland Trail Blazers tartotta, amely 1977 és 1995 között 814 hazai találkozót játszott le csurig telt csarnokban.

És a Dallasnak nem is mindig kell extrán jónak lennie ahhoz, hogy bevonzza az embereket. Persze a Mavericks-legenda, Dirk Nowitzki jelenléte sokat segített, két évtizeden át, az 1998-ban draftolt némettel a Mavericks éveken át volt az egyik legerősebb nyugati csapat, amely 2006-ban nagydöntőzött, 2011-ben bajnok is volt. A legutóbbi hét szezonban viszont négyszer is lemaradt a rájátszásról, a másik három alkalommal pedig már az első körben kiesett a Mavs.

A szerethető óriás, aki átírta a történelmet
Visszavonul a valaha volt egyik legjobb kosaras, Dirk Nowitzki. Hatása az egyetemes sportra sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Búcsúzunk.

A csapat az idei szezonban 29 mérkőzést játszott hazai pályán, ezeken összesen 580 ezer 705 néző volt, ami az ESPN statisztikái szerint a csarnok 104,3 százalékos kihasználtságát jelenti. Ez a mezőny legjobb mutatója.

Persze a tulajdonost, Mark Cubant nem kell félteni, 2017-ben a FiveThirtyEightnek elmondta, hogy vannak olyan alkalmak, amikor a valóságban nem visznek el minden jegyet, ám üresen maradt helyek akkor sem lesznek: azokat felajánlják iskoláknak és különböző szervezeteknek. Ebben is a befektetést látják:

Ha egy üresen maradt székre egy gyerek ül, egész életére Dallas-drukker lesz. A jövő szurkolói bázisát építjük

– mondta Cuban, akit nem annyira érdekel ez a sorozat, viszont anyagilag elég jól jár és nem csak a jegyeladások miatt, hanem mert a közvetítési jogokból is többet kap a csapat, valamint a szponzorok is szívesebben jelentkeznek és a zsebükbe is mélyebben nyúlnak.

A 2016 óta tartó rájátszás-ínség idén érhet véget, most, túl a féltávon úgy áll a nyugati konferencia, hogy valami egészen váratlannak kell történnie ahhoz, hogy az alapszakasz végére kicsússzon a legjobb nyolcból a Mavericks. A klub így öles léptekkel halad afelé, hogy a közeljövőben az ezredik telt házról írhassunk majd.

Kiemelt kép: Omar Vega/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik