Sport

Kézilabdacsodára készülnek az amerikaiak

Elképzelhető, hogy új időszámítás kezdődik az Egyesült Államok kézilabdaéletében (már ha eddig volt ilyen), a szövetség ugyanis 2020 végéig partneri megállapodást kötött a távközlési óriás Verizonnal.

Az Egyesült Államok legnagyobb távközlési társasága nyitott arra, hogy az első év után (amennyiben azt a felek sikeresnek ítélik) 2024 végéig meghosszabbítsa az együttműködést.

Nem találhattunk volna jobb partnert arra, hogy támogassa azt a kézilabdát, amely az egyik legnépszerűbb sportág Európában és Dél-Amerikában. A Verizon segítségével biztos vagyok benne, hogy jelentős előrelépéseket teszünk afelé, hogy nagy sportággá váljunk Amerikában

– nyilatkozta Barry Siff, a szövetség vezérigazgatója.

A felek megállapodtak abban is, hogy megpróbálkoznak a még lehetetlennek tűnő feladattal, és a többi csapatsport mintájára hivatásos, profi bajnokságot hoznak létre.

A projekt célja mind női, mind férfi szinten egy tíz-tíz franchise-ból álló liga létrehozása. A klubok éves költségvetése a becslések szerint 3-5 millió dollárba kerül majd

Az Egyesült Államok férfi kézilabda-válogatottja legutóbb 1996-ban járt olimpián, akkor rendezőként alanyi jogon vezetett részt a tornán. Világbajnokságon hatszor szerepelt, legutóbb 2001-ben, amikor öt vereséggel a 24. helyen zárt.

A nők szintén olimpián szintén Atlantában szerepeltek legutóbb, míg vébén az 1995-ös, magyar-osztrák közös szervezésű eseményre jutottak ki, ahol négy vereség mellett egyedül Brazíliát győzték le.

Kiemelt fotó: teamusa.org

Ajánlott videó

Olvasói sztorik