Sport lineup

Helikopter-balesetben elhunyt Kobe Bryant

Helikopter-balesetben elhunyt minden idők egyik legjobb kosárlabdázója, Kobe Bryant.

A 41 éves Bryant magánhelikopterével utazott, amikor a helikopter ismeretlen okból kigyulladt, majd lezuhant.

Az első hírek még arról szóltak, hogy összesen öten voltak a helikopteren, ám azóta kiderült, a pilótán és Bryanten kívül még hét áldozata van a balesetnek, köztük a korábbi kosaras 13 éves lánya, Gianna, valamint neki egy csapattársa és az Orange Coast College nevű intézmény baseballedzője, John Altobelli.

A tragédia a Los Angeles belvárosától mintegy 45 kilométernyire északnyugatra fekvő kaliforniai Calabasas felett történt. A baleset okát és körülményeit az amerikai szövetségi légügyi hatóság (FAA) vizsgálja. Az FAA egyelőre csak annyit közölt, hogy a lezuhant helikopter Sikorsky S76-os típusú volt. A Los Angeles Times című lap riportere, Richard Winton arra emlékeztetett, hogy a tragédia idején a környező hegyeket köd borította.

„Hallottam, hogy egy helikopter nagyon alacsonyan repül és fura hangokat ad ki. Láttam, ahogy zuhan és füstöt okád magából, aztán a helikopter eltűnt egy ködfelhőben, és egy nagy robbanást hallottam. Hatalmas tűzcsóva csapott fel, kizárt, hogy azt bárki is túlélhette” – nyilatkozta a Los Angeles Timesnak egy szemtanú, Jerry Kocharian.

Bryant 1996 és 2016 között volt a Los Angeles Lakers játékosa, a csapattal öt bajnoki címet szerzett, és 18-szor szerepelt az All Star-gálán.

A középiskolából egyből az NBA-be került

Bryant génjeiben hordozta a kosárlabda szeretetét, hiszen édesapja, Joe játszott az NBA-ben, majd légióskodott Olaszországban is, és a család akkor költözött vissza az Egyesült Államokba, amikor befejezte a pályafutását. Kobe, aki nevét a japán marhahús után kapta, középiskolásként tett szert országos hírnévre, amikor 50 év után országos bajnoki címig vezette a Philadelphia külvárosában található suliját, a Lower Merion High Schoolt.

A menetelés során Bryant 30,8 pontot, 12 lepattanót és 6,5 gólpasszt átlagolt, és ő lett a hatodik olyan játékos, aki a középiskolából az egyetemet kihagyva egyből az NBA-ben landolt. 1996-ban a draft 13. kiválasztottjaként a Charlotte-hoz került, de egy csereüzlet keretében végül a Los Angeles Lakersé lett. Mivel Bryant még nem volt 18 éves, így szülői hozzájárulás kellett ahhoz, hogy aláírja a szerződését.

18 évesen és 72 naposan az NBA legfiatalabb játékosaként mutatkozott be a ligában (ezt a rekordot azóta megdöntötték), de első évében csak átlagban 15,5 percet töltött a pályán (7,6-os pontátlaga volt), mert Eddie Jones és Nick Van Exel előtte volt a rangsorban. Az 1997-es All Star-gálán játszott az újoncok meccsén, de ennél nagyobb szó volt, hogy megnyerte a zsákolóversenyt.

A Lakers és Bryant nagy sorozata 1999-ben kezdődött, amikor a korábban a Michael Jordan-féle Chicago Bullsszal összesen hat bajnoki címet nyerő Phil Jacksonnal a kispadon, valamint Bryant és a hatalmas termetű center, Shaquille O’Neal vezérletével a Lakers zsinórban három bajnoki címet nyert. Aztán jöttek az ínséges idények, amikor Bryant hiába állított fel rekordokat, a Lakers hol kikapott a döntőben, hol elvérzett a rájátszásban, de olyan is volt, hogy be sem jutott a playoffba.

Az ügy, ami beárnyékolta a pályafutását

2003-ban nyarán egy 19 éves nő azzal vádolta meg Bryantet, hogy egy coloradói hotelben megerőszakolta. A nő azt állította, hogy percekig csókolózott a kosarassal, aki nem állt meg itt, ő viszont jelezte, hogy nem szeretne többet, erre Bryant megragadta a nyakát, majd később szexuális aktusra kényszerítette. Bryant azt mondta, szexelt a nővel, de ez a másik fél beleegyezésével történt. Az ügy végül nem került jutott el a bíróságig, de Bryant bocsánatot kért a nőtől, amit sokan úgy értékeltek, hogy felér egy beismeréssel. Bryant akkor már házas volt, feleségének, Vanessának 4 millió dollár értékű, nyolckarátos gyémántgyűrűt ajándékozott fájdalomdíj gyanánt. Vanessától négy lánya született, és bár az utóbbi években példás családapának tartották Bryantet, aki imádja a gyerekeit, a 2003-as ügyet azóta is fel-felemlegették neki.

A napokban volt a 14. évfordulója Bryant egyik legnagyobb meccsének, amikor 81 pontot szórt a Toronto Raptors ellen, ez minden idők második legtöbb pontja egy mérkőzésen, csak Wilt Chamberlain tudott ennél jobbat, amikor 1962-ben 100 ponttal zárt.

2008-ban Bryant lett az NBA-alapszakasz legjobbja (MVP), de a csapat kikapott a nagydöntőben a Boston Celticstől. Ez volt Bryant ötödik fináléja, és az első, amelyben O’Neal nélkül vett részt. A következő két szezonban aztán a Lakers és Kobe visszatért a csúcsra, előbb az Orlando Magicet verték 4-1-re, majd a Bostonnak vágtak vissza 4-3-mal, és mindkétszer Branytet választották a döntő legjobbjának.

Bryantet rengetegszer hasonlították Jordanhez, és nagy vágya volt, hogy neki is összejöjjön a hatodik bajnoki cím, amivel beérhette volna a Chicago legendáját, de végül megállt öt elsőségnél. Pályafutása utolsó éveiben már sérülések is nehezítették a helyzetét, 2013-ban például elszakadt az Achillese, ami miatt kilenc hónapot kellett kihagynia. Pályafutása utolsó meccsét 2016 áprilisában játszotta, amikor még egyszer nagyon odatette magát, és 60 pontot szórt a Utah Jazz ellen, amivel 101-96-os győzelemre vezette a Lakerst.

Az amerikai válogatottal a 2008-as pekingi és a 2012-es londoni olimpián is aranyérmet szerző Bryantet az NBA előző játéknapján előzte meg a szerzett pontok tekintetében LeBron James, aki 29 pontot dobott a Lakersben a Philadelphia elleni győzelem alkalmával, és így már 33 655 pontnál jár, míg Kobe megállt 33 643-nál.

Amikor bejelentette visszavonulását, Bryant írt egy levelet Dear Basketball, vagyis kedves kosárlabda címmel, amelyben a sportághoz fűződő viszonyát, érzéseit taglalja. Az ebből készített animációs kisfilm 2018-ban Oscar-díjat nyert.

Kiemelt kép: FREDERIC J. BROWN / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik