Élő Sport

Eb-döntős és olimpiai résztvevő a magyar pólócsapat

A magyar vízilabda-válogatott 10-8-ra legyőzte Montenegrót az Európa-bajnokság elődöntőjében. Mivel a spanyol csapat péntek délután 9-8-ra legyőzte a horvátokat, a fináléba jutás egyben olimpiai szereplést is ér.

Győzelmével a magyar csapat négy vereség után először győzte le Montenegrót Eb-mérkőzésen.

Nagyon nehezen kezdődött a meccs, az első percekben egyik csapat sem tudott gólt lőni, majd ellenfelünk szedte össze magát előbb. A 2-1-es első negyed után viszont szépen megérkeztünk a meccsbe és félidőre a magyaroké volt az előny, miután Varga Dénes csodagóljával felbátorodtak a mieink.

A 4-3-mas magyar vezetéssel kezdődő harmadik negyedben Zalánki Gergő játszott óriási, védekezésben sziklaszilárd volt, támadásban pedig fontos lélektani pillanatokban dobott gólt. Nagy Viktor is szenzációsan védett, Vargával karöltve nagyon 8-5-re elhúztunk és jó helyzetből várhattuk az utolsó játékrészt.

Montenegró viszont nagyon komoly erőket mozgósított és 9-8-ra felzárkózott, ám az utolsó perc drámája nekünk kedvezett. Egy elhamarkodott lövés a kapu előtt maradt a víz felszínén, ám a montenegrói indítás pocsékra sikerült, így az utolsó szó mégis a miénk volt: Varga Dénes egy másodperccel a vége előtt emelt a kapuba.

10-8-ra nyert így a magyar válogatott, amely ezzel kiharcolta a nyári olimpián a részvételt, ugyanis a fináléban a már kvótás spanyolok várnak majd Märcz Tamás játékosaira.

Férfi vízilabda Eb, elődöntő:

Montenegró – Magyarország 8-10 (2-1, 1-3, 2-4, 3-2)
Budapest, Duna Aréna
v.: Alexandrescu (román), Colombo (olasz)
gól: Radovics (3), Pjesivacs (2), Petkovics, Gyurgyics, Draskovics ill. Pohl, Varga (4), Erdélyi, Mezei, Zalánki (2), Vámos

A másik elődöntőben:
Spanyolország – Horvátország 9-8 (0-1, 4-3, 2-2, 3-2)

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Vége a negyednek

Nem sikerült kidolgoznunk rendes akciót, a montenegrói csapat viszont eljutott Nagy Viktorig, de a magyar kapus nagyot védett. Túloldalon már nem volt idő támadásra, távoli és pontatlan magyar lövéssel zárult az első negyed.

2-1

Erdélyi lövését is kitenyerelte Lazovics, majd Manhercz játszotta meg Pohl Zoltánt, aki közvetlen közelről kivárt, majd a hosszú alsóba lőtte a pénteki első magyar gólt.

2-0

Ezúttal megkapta az emberelőnyt a magyar csapat, Manhercz lövése viszont egyenesen Lazovicsot találta telibe. Radovics viszont megbüntette a mi emberhátrányunkat, ballal a rövidbe vágta a labdát.

1-0

Labdát szereztünk, de a magyar lövés kapufán csattant, majd Brguljan lövését is a léc védte. Érthetetlen módon a mieink nem kaptak fórt, Montenegró viszont igen. Két kapufa érintésével Draskovic törte meg a gólcsendet.

0-0

Nagy Viktor megfogta Radovic löketét, de Mezei ellen fújtak a bírók, így újra Montenegró támadott, ám Nagy Viktor ezúttal is állta a sarat. Varga lövését blokkolták, még mindig nincs gól.

0-0

Varga Dénes távolról próbálkozott, de nem lepte meg a montenegrói kapust. Nálunk maradt a labda, Erdélyi viszont kapu fölé pattintott.

Elkezdődött a meccs

Kék sapkában a mieink, Zalánki Gergő magabiztosan hozta el a labdát.

Van miért visszavágni

Montenegrót soha nem vertük még meg Európa-bajnokságon, mind a négy összecsapást mai ellenfelünk nyert. Ötödik alkalommal viszont hazai medencében küzdhet a magyar csapat

Jobb szélen verhetjük Montenegrót

Nagyon hasonló a két csapat, úgy gondolom a jobb szélünk az erősebb, két olyan lövőnk van, ami nekik nincs. Az emberőlönyök kihasználása nagyban befolyásolja majd a végeredményt

– mondta az M4 Sportnak Märcz Tamás a találkozó előtt.

Tét az olimpia!

Mivel a spanyolok megtették azt a szívességet, hogy legyőzték a horvátokat, már önmagában a döntőbe kerülés is olimpiai kvótát ér. Montenegró ettől még piszok nehéz ellenfél lesz, de biztosan nem remeg meg a keze a magyaroknak sem, hiszen Varga Dénesék egyértelműen az Eb-győzelmet célozták meg.

Varga Dénes kimondta: Eb-t nyerne a magyar pólóválogatott
Nem vagyunk még ott az olimpián, úgyhogy nincs miért tartalékolni.
Olvasói sztorik