Sport

„Ezek nem a bánat könnyei” – visszavonul az egyik legtöbbet bírált világelső

Csupán három teniszező keresett többet nála profi karrierje során, mindössze egy Grand Slam-tornát nyert, mégis 71 héten át vezette a világranglistát. Egy súlyos betegség, illetve a családalapítási vágy arra ösztönözte, hogy befejezze aktív pályafutását. Caroline Wozniacki lejátszotta utolsó mérkőzését.

Első két mérkőzését megnyerte, magyar idő szerint péntek hajnalban azonban kiesett az ausztrál nyílt teniszbajnokságon Caroline Wozniacki, aki december elején már bejelentette, ez lesz profi pályafutásának utolsó versenye. A 29 éves korábbi világelső akkor azt mondta, családalapítást tervez, ami mellett az élsport már nem fér bele.

Januárban visszavonul a korábbi világelső teniszező
Caroline Wozniacki pályafutása Ausztráliában zárul.

Wozniackinak 2020-ban még hét mérkőzés jutott, Aucklandben az új-zélandi Paige Mary Hourigan, az amerikai Lauren Davis és a német Julia Görges legyőzésével az elődöntőig jutott, de ott kikapott az amerikai Jessica Pegulától.

Így érkezett meg Melbourne-be, ahol az amerikai Kristie Ahn és az ukrán Dajana Jasztremszka ellen nyert, a harmadik fordulóban azonban a tunéziai Onsz Dzsabur egy háromjátszmás mérkőzésen, 2 óra 7 perc alatt 7:5, 3:6, 7:5-re legyőzte.

Serena kiesett, Wozniacki befejezte
Az amerikai klasszis szerint nem nyújtott profihoz méltó teljesítményt.

Wozniacki lehuppant a székébe, letörölgette a könnyeit, majd élete utolsó nyilatkozatát adta profi teniszezőként a pályáról. „Azt hiszem, éppen az alkalomhoz illő volt, hogy az utolsó mérkőzésem egy rossz tenyeressel zárult le” – mondta.

Nagyon sok érzelem és emlék rohant meg, amelyeket most nem tudok szétválasztani. Nagyon izgalmas, de egyben szomorú is, ahogy visszaemlékszem gyerekkoromtól kezdve. De boldog vagyok, nagyon boldog. Ezek nem a bánat könnyei

– tette hozzá a sajtótájékoztatón.

Hiányozni fog a mosolya

A WTA hivatalos honlapja egy hatperces videoösszeállítást tett közzé, amelyben pályatársak búcsúztak el Wozniackitól.

Serena Williams azt emelte ki, hogy a legjobb barátnője távozik, Roger Federer nagyon gratulált a szenzációs pályafutásához, és azt mondta, hiányozni fog a játéka és a mosolya. Simona Halep arról beszélt, hogy sajnos nem a legjobb, hanem a legrosszabb emléket tudja felidézni – persze csak a saját szemszögéből, hiszen a 2018-as AusOpen-döntőn éppen tőle kapott ki a döntőben.

A legjobbakat kívánom neked, és biztos vagyok benne, hogy boldog leszel David oldalán

– üzente.

Rafael Nadal szerint egy ilyen csodálatos pályafutás után megérdemelt pihenés következik, Belinda Bencic pedig – Halephez hasonlóan – egy olyan mérkőzést idézett fel, amit valóban sohasem fejelt el: az első egymás elleni, 2014-es isztambuli mérkőzést ugyanis Wozniacki 6:0, 6:0-ra nyerte meg.

Édesapja volt az edzője

A lengyel származású sportoló 1990. július 11-én született Odensében. Édesanyja, Anna lengyel válogatott röplabdázó volt, édesapja Piotr pedig futballozott. A Miedz Legnica és a Zaglebie Lubin után egy ideig a német SV Waldhof Mannheim csatára volt, majd 1985-ben az odensei Boldklubben 1909 szerződtette. Ugyan három évvel később sérülés miatt kénytelen volt befejezni, de családjával már Dániában maradt.

Amíg bátyja, Patrick futballista lett, Caroline a teniszben találta meg a kedvenc sportot. A szakemberek szerint jó lábmunkája, és a kétkezes fonákja volt az erőssége. Bármilyen meglepő, pályafutása nagy részében édesapja maradt az edzője, noha az évek során próbált kimondottan teniszhez értő szakemberekkel is dolgozni, de Sven Groeneveld, Ricardo Sanchez, Thomas Johansson, Thomas Högstedt és Michael Mortensen sem maradt meg hosszú távon mellette.

2003 októberében, 13 évesen és három hónaposan játszott először ITF-tornán, első junior tornáját 14 évesen Tokióban nyerte meg, 2005-ben pedig már a Floridában zajló nem hivatalos korosztályos világbajnokságon, az Orange Bowl-on győzött.

2006 októberében felnőtt ITF-tornán győzött, a döntőben a német Tatjana Mariát verte.

De az az év egyébként is kiemelkedően sikerült, hiszen a juniorok között az Australian Openen döntőt játszhatott, ahol Anasztaszija Pavljucsenkovától kapott ki három szettben. Ugyanakkor Wimbledonban már nem talált legyőzőre, a fináléban a szlovák Magdaléna Rybárikovát verte szetthátrányból fordítva.

59 WTA-döntő, 32 győzelem

2008 augusztusában nyerte meg első WTA-tornáját, és ezzel beindította a nagyszerű karrierjét. Abban az évben és 2009-ben három-három győzelmet aratott, a US Openen egészen a döntőig jutott, majd amikor 2009-ben újabb hat WTA-tornát nyert, októberben átvette a vezetést a világranglistán is. Mindezt úgy, hogy egyetlen Grand Slam-tornát sem nyert, viszont egész évben kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott.

A férj, a korábbi kosárlabdázó David Lee, Caroline Wozniacki és édesapja, Piotr Wozniacki az utolsó mérkőzést követően (Fotó: Greg Wood / AFP)

De nem ő volt az egyetlen, aki GS-győzelem nélkül jutott fel a csúcsra, előtte Kim Clijsters, Amélie Mauresmo, Jelena Jankovic és Dinara Szafina is úgy lett világelső.

Talán nem is zavarta volna mindez, de azért a sajtó olykor felemlegette ezt a hiányosságát, mire a nem éppen visszafogottságáról híres édesapja a maga nyers modorával alaposan kiosztott mindenkit. 2011-ben például a dán BT napilap szeretett volna vele interjút készíteni, de fennakadt a rostán, pontosabban az ingerült Piotron.

A lap az kérdezte, milyennek látja lánya teljesítményét, mire a apa kiakadt, és azt válaszolta: „Ezt a hülye kérdést! Vezeti a világranglistát, mit akarnak még? Értem én, hogy azt akarják hallani, megint nem nyert Grand Slamet. Állandóan bombáznak bennünket a gyenge kérdéseikkel.”

Aztán hozzáfűzte, írjanak azt, amit akarnak.

Letojom. Miért kell mindig negatívan írni róla? Ha nyer, akkor is csak azt tudják kiemelni, hogy milyen sztárok hiányoztak a mezőnyből.

Caroline azonban nem állt le, pályafutása során 59 döntőt játszhatott: egyesben 30-szor, párosban kétszer győzött, míg 25 egyes és 2 páros finálét veszített el. És hogy senki se mondhasson semmi rosszat: 2018-ban végre összejött a nagy siker, Halep legyőzésével megnyerte élete első és egyetlen Grand Slam-trófeáját, éppen Melbourne-ben, ahol csütörtökön végleg elbúcsúzott.

Sztárgolfozó helyett NBA-bajnok

Ami a teniszpályán kívüli életét illeti, 2012-ben egy dán fehérneműmárka, a JBS reklámarca lett, és saját kollekcióval jelentkezett. A vállalat 2015-ben szakított vele, köszönhetően Cristiano Ronaldónak, akivel szintén szerződést kötött, és a portugál klasszis hatása a vártnál sokkal nagyobb volt, az általa reklámozott alsónadrágok népszerűségével senki sem vetélkedhetett. Így aztán a JBS lemondott Wozniackiról.

A Sports Illustrated azonban nem, az amerikai sportmagazin a szokásos bikinis mellékletébe több ízben is felkérte a dán szépséget.

A Sports Illustrated 2016-os mellékletével (Fotó: Jamie McCarthy/Getty Images for Sports Illustrated/AFP)

2011 és 2014 között az északír golfozó, Rory McIlroy volt a párja, 2014. január elsején bejelentették az eljegyzésüket, de amikor megrendelték az esküvői meghívókat, McIlroy egyszerűen kihátrált a házasságból. „Ezek a meghívók ráébresztettek, hogy nem állok készen arra, amivel a házasság jár” – nyilatkozta a golfozó, aki igazi úriemberként egy rövid telefonhívással szakított menyasszonyával.

2017. február 14-én, azaz éppen Valentin-napon jött az újabb bejelentés, Caroline akkor közölte ország-világgal, hogy a korábbi NBA-bajnok David Lee-vel, a New York Knicks, a Golden State Warriors, a Boston Celtics, a Dallas Mavericks korábbi, a San Antonio Spurs akkori kosarasával jár.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Caroline Wozniacki (@carowozniacki) által megosztott bejegyzés, Jún 17., 2019, időpont: 4:55 (PDT időzóna szerint)

A pár 2017. november 2-án eljegyezte egymást, 2019. június 15-én az olaszországi Castiglion del Bosco csodaszép toszkán szállodájában pedig az esküvőt is megtartották.

Caroline egyik koszorúslánya a legjobb barátnője, Serena Williams volt.

Súlyos betegséggel küzdve

2014-ben még egy óriási sportélménnyel gazdagodott, fejébe vette ugyanis, hogy lefutja a New York Marathont. Ugyan édesapja megpróbálta erről lebeszélni, kemény edzésbe kezdett, és 3:26:33 óra alatt célba is ért, alig egy órával a női győztes kenyai Mary Keitany mögött (2:25:07). A futásával egyben adományokat is gyűjtött a Team For Kids nevű csoport nevében, amely a hátrányos helyzetű gyermekeket támogatja.

Súlyos betegséggel küzd, de nem vonul vissza a korábbi világelső
Rosszul lett az egyik Grand Slam-tornán, azt hitte influenzás, de kiderült, hogy sokkal komolyabb a baj.

2018 októberében a sportoló a WTA-világbajnokság helyszínén, Szingapúrban elárulta, reumatoid artritiszt, a mozgásszervi betegségek egyik legsúlyosabb formáját diagnosztizálták nála.

Kiderült, hogy autoimmun-betegségem van, reumás ízületi gyulladás, amely megtámadja az ízületeket. Kezdetben sokkos állapotban voltam. Úgy érzed, a lehető legjobb erőállapotban vagy, én is ebben a tudatban voltam, de aztán hirtelen kiderült mindez

– nyilatkozta.

2014-ben teljesítette a New York Marathont (Fotó: Alex Trautwig / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Később olvasni lehetett azt is, ha nem futja le a New York Marathont, akkor később jött volna elő a betegsége is. Azt azonban igyekezett hamar leszögezni utolsó meccse után, hogy nem  betegsége miatt hagyja abba a teniszt.

Statisztikával búcsúztatta a WTA

A WTA hivatalos honlapja statisztikákat is közölt az utolsó mérkőzését követően.

 

  • Három időszak alatt összesen 71 hetet töltött a női világranglista élén, ezzel az összesített rangsor 9. helyén áll. A listát egyébként a német Steffi Graf vezeti (377 hét) a csehszlovák-amerikai Martina Navratilova (332 hét) és az amerikai Serena Williams (319 hét) előtt.
  • Kétszer zárta az évet világelsőként (2010-ben és 2011-ben), nyolcszor végzett az első tízben az évad végén (2009-14, 2017-18).
  • Összesen 30 WTA-tornát nyert meg egyéniben, ezzel az aktív játékosok között Serena Williams, Venus Williams és Marija Sarapova mögött a negyedik legeredményesebb.
  • 2008 és 2018 között sorozatban tizenegy olyan éve volt, amikor évente legalább egy tornát megnyert – csakúgy, mint Evonne Goolagong, Virginia Wade és Serena Williams. Ennél jobb teljesítményt csak Steffi Graf, Martina Navratilova, Chris Evert és Marija Sarapova nyújtott.
  • Összesen 35 millió dollárt keresett a teniszezéssel, ezzel a Williams nővérek és Sarapova mögött a negyedik az örökranglistán.
  • Három olimpián járt, 2016-ban ő vihette a dán küldöttség zászlaját a riói megnyitón.

Kiemelt fotó: Greg Wood / AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik