Sport

Rasszista támadásra panaszkodott a Siófok légiósa Debrecenben

Elszenvedte első hazai vereségét a 2019-2020-as női kézilabda-bajnokságban a DVSC, amely 39-30-ra kikapott a Siófoktól. A mérkőzést súlyos rasszista incidens zavarta meg, a hazai szurkolók majomhangot utánozva gyalázták a vendégek világ- és Európa-bajnok átlövőjét, Gnonsiane Niomblát.

Bár a legtöbb beszámolóból kimaradt Tor Odvar Moen nyilatkozatának ezen része, a Siófok hivatalos honlapján olvasható a norvég szakember felháborodása.

Nagyon elkeserített a szurkolói viselkedés és reakció, melyet a mérkőzés folyamán tapasztaltam a játékosaimmal szemben. Szeretném, ha a klub és a szövetség is megtenné a szükséges lépéseket, hogy ez ne fordulhasson elő soha többet

– mondta.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

gnons (@gnons29) által megosztott bejegyzés, Jan 15., 2020, időpont: 11:30 (PST időzóna szerint)

A történtekről a francia válogatott játékos is beszámolt, Instagram-oldalán azt írta:

Ilyen rasszista közönség előtt játszva még sohasem éltem át hasonlót!

A L’Équipe meg is szólaltatta a balátlövőt, aki elmondta, már a bemelegítéstől kezdve ki volt téve a hazai szurkolók gyalázkodásának.

„Amikor pályára léptem, majomsikolyok hangzottak fel a lelátóról. Nem értek magyarul, de nem tűnt kedvességnek” – mondta. Szerinte nagy probléma, hogy mindenki hallotta, a játékvezetők is, de senki sem tett lépéseket ennek orvoslására.

Tor Odvar Moen a sajtótájékoztatón azt mondta, kínos, hogy 2020-ban ilyen megtörténhet, és reméli, hogy a klub és a szövetség megteszi a szükséges lépéseket. A lap szerint a debreceni edző, Köstner Vilmos azt mondta, sajnálja a történteket, de szerinte nem történt rasszista cselekedet.

Frissítünk!

A DVSC vezetése csütörtökön közleményben reagált a történtekre.

 

„A mérkőzés jó hangulatát ugyanis megzavarta egy néhány másodperces jelenet, amelynek során a szurkolók közül egyesek sajnálatosan sértő, számunkra elfogadhatatlan megnyilvánulással, huhogással kísérték a Siófok gólra törő játékosa, Gnonsiane Niombla támadását.

 

Vezetőedzőnk, Köstner Vilmos rögtön a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón kinyilvánította bocsánatkérését a kollégájával, a Siófok edzőjével és csapatkapitányával szemben. Azonban ezúttal is őszintén elnézést kérünk Gnonsiane Niomblától, a Siófok csapatától és minden sportbaráttól a klubunk, a csapat és a szurkolótábor nevében! Kinyilvánítjuk, hogy sportszervezetünk elhatárolódik a történtektől, határozottan elítéli azt, mint ahogyan minden kirekesztő, sértő megnyilvánulást.

 

Kifejezzük továbbá, hogy mennyire nagyra becsüljük, elismerjük Gnonsiane Niombla teljesítményét és eredményeit, amit nem halványíthat el semmilyen nem kívánatos megnyilvánulás. Különösen sajnáljuk, hogy egy összesen mindössze 3 másodperces, szórványosan elhangzó megnyilvánulással néhányan egy egyébként élvezetes, színvonalas mérkőzés kifejezetten jó hangulatát igyekeztek megtörni, de hisszük, hogy ez nem volt sikeres, és bízunk abban, hogy nem erről lesz emlékezetes a mérkőzés” – áll a közleményben.

 

A klub szerint megvizsgálták a video-, hang- és képfelvételeket, a versenybírói jelentést, de az elkövetőket nem tudták azonosítani.

Kiemelt fotó: Facebook/Siófok KC

Ajánlott videó

Olvasói sztorik